-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kodėl spygliuočiai nenumeta spyglių? Ir kas apskritai yra tie spygliai?

Jau visai greitai prasidės Kalėdinių eglučių žiebimo metas. Žaliaskarės eglės bus puošiamos, aplink jas suksis vaikai, o galiausiai po jomis suspindės ir dovanos. Bet kodėl jos žalios, kai lapuočiai jau seniai atrodo negyvi?
Lietus
Lietus / „Fotolia“ nuotr.

Iš tikrųjų spygliuočių spygliai yra tik siauri susukti labai. Taip, supratote teisingai – lapai ir spygliai savo sudėtimi beveik nesiskiria. Beveik nesiskiria ir struktūra – tiesiog vieni yra maži, tankūs ir susukti, o kiti yra platūs ir retesni. Taigi, atrodytų, kad ir tie, ir tie keičiantis metų laikams turėtų reaguoti vienodai. Tačiau spygliai lieka, o lapai – krenta.

Žaluma augalams reikalinga fotosintezei. Augalas iš dirvožemio ima maistingąsias medžiagas ir vandenį. Tuo tarpu lapai sugeria anglies dvideginį ir, naudodami Saulės šviesos suteikiamą energiją, jį skaido. Nauda mums – šio proceso metu išskiriamas deguonis.

Žiema jums gali atrodyti drėgna, tačiau vanduo sušąla ir medžiai jo gauna nedaug. Sumažėja ir saulės šviesos. Taigi, lapai tampa našta – jiem išlaikyti medis turi naudoti maistines medžiagas, kai jokios naudos iš jų nebėra. Taigi, medžiai jų atsikrato ir užmiega iki pavasario.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Žiema
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Žiema

Tuo tarpu spygliuočiai yra prisitaikę gyventi atšiauriomis sąlygomis. Jų spygliai, kurie dar yra padengti ir vašką primenančia danga, išgarina visai mažai vandens ir yra atsparūs šalčiui. Spyglių išlaikymas šiems medžiams nekainuoja daug energijos. Taigi, jie juos pasilieka – daugiau energijos būtų iššvaistyta numetant ir atsiauginant spyglius nei juos išsaugant. Būtent dėl to spygliuočiai gali augti kalnuose, smėlynuose ir labai sausose vietose – jie tiesiog nešvaisto vandens.

Spygliuočiai, beje, spyglius keičia. Pasenę spygliai sudžiūsta ir nukrenta, vietoje jų užauga nauji. Būtent tas žalumas žiemą ir tapo priežastimi, kodėl namuose puošiame būtent eglutes ir pušis – tai yra gyvybės simbolis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius