Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl tualetuose Australijoje vanduo sukasi į priešingą pusę nei pas mus? O gal tai – mitas?

Vanduo tualetuose Australijoje sukasi pagal laikrodžio rodyklę, o pas mus – priešinga kryptimi. Apie tai mokėmės mokykloje ir šį teiginį kaip faktą kartojo visi, išgirdę, kad kas nors vyks į Australiją. Šį reiškinį nulemia Koriolio efektas, bet ar tai iš tiesų yra tiesa? O gal tik mitas?
Vandens sūkurys
Vandens sūkurys / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Fizika Vanduo

Koriolio efektas – tai Gaspardo-Gustave'o de Corioliso vardu pavadintas reiškinys, kuomet tiesiai besisukančioje koordinačių sistemoje judantis kūnas tarytum juda kreive. Kitaip sakant, pasisuka pati koordinačių plokštuma, todėl iš stebėtojo atskaitos taško atrodo, kad kūnas juda kreive. Koriolio efektas yra būtent tai, kas suformuoja ciklonus ir uraganus, kurie, kaip žinote, Šiaurės ir Pietų pusrutuliuose sukasi į priešingas puses.

Ilgą laiką kartojama, kad Koriolio efektas veikia ir vandenį tualetuose, kriauklėse, baseinuose ir kitose vandens talpose. Aplink santykinai nedidelę angą susiformuoja vandens sūkurys, kurio sukimosi kryptis turėtų būti nulemta pačios Žemės sukimosi. Jeigu pažvelgtume tiesiai į Šiaurės ašigalį, Žemė sukasi prieš laikrodžio rodyklę, o jei pažvelgtume į Pietų, pamatytume, kad ji sukasi pagal laikrodžio rodyklę. Taigi, vanduo tualetuose turėtų suktis priešingomis kryptimis, tiesa?

Tai daug kartų tvirtino net ir mokyklų fizikos vadovėliai, tačiau tai nėra tiesa. Jei apsilankytumėte kokių dešimties draugų namuose, pastebėtumėte, kad vanduo skirtinguose tualetuose sukasi skirtingomis kryptimis. Ir ne, tai nepatvirtina teorijų apie Žemės plokštumą. Koriolio efektas tokiuose mažo masto objektuose bei reiškiniuose yra pakankamai silpnas, todėl vandens sukimosi kryptis klozete priklauso ne nuo Žemės sukimosi aplink savo ašį, o nuo klozeto gamintojo pasirinkto dizaino. Iš tiesų, gyvai pamatyti Koriolio efekto veikimą galima tik pasitelkus labai ramų vandenį – pavyzdžiui, kibirą. Kitaip net būdas, kuriuo talpa buvo pripildyta, turės didesnį efektas nei Žemės sukimosi kryptis.

Įdomu tai, kad šį mitą ne kartą skleidė įvairūs animaciniai filmai, serialai (pavyzdžiui, serialas „Simpsonai“) ir net knygos. Kai kurie mokslininkai netgi mano, kad būtent populiarioji kultūra vandens sukimosi krypties tualete mitą ir įstūmė į mokyklinius vadovėlius. Tačiau paaiškinimas gali būti kur kas paprastesnis. Anksčiau klozetai naudojo kur kas daugiau vandens – jis tiesiog nebuvo taupomas. Paplitęs ekologinis mąstymas ir išaugusios vandens kainos paskatino klozetų gamintojus kurti sistemas, kurios efektyviai darbuojasi su mažesniu vandens kiekiu. Taigi, klozetų dubenys dabar formuojami taip, kad vandenį įsuktų ir efektyviai nuplautų atliekas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius