Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuba pripažinta pirmąja valstybe, kuriai pavyko eliminuoti ŽIV užkratus tarp motinos ir vaiko

Pasaulio sveikatos organizacija patvirtino, kad Kuba tapo pirmąja valstybe, kuriai pavyko eliminuoti ŽIV ir sifilio perdavimus iš motinos kūdikiui, rašo Sciencealert.com.
Kūdikis
Kūdikis / NILMDTS nuotr.

„Tai yra vienas geriausių įmanomų pasiekimų“, – sakė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) direktorė Margaret Chan. Geriausia tai, kad ŽIV perdavimus pavyko eliminuoti naudojant labai paprastas strategijas – taikant geresnius testus ir gydymą būsimiems tėvams, ir siūlant ŽIV bei sifiliu sergančioms mamoms daugiau būdų, kaip apsaugoti vaikus. Vienas tokių paprastų būdų būtų, pavyzdžiui, maitinimas iš buteliukų.

Jei motina ir vaikas gauna antiretrovirusinius vaistus, rizika vaikui perduoti ŽIV sumažėja iki procento.

Kuba šiuos metodus integravo į savo sveikatos apsaugos sistemą, taigi jie tapo įprastu nėščių moterų gydymo būdu.

Manoma, kad kasmet maždaug 1,4 mln. ŽIV sergančių moterų tampa nėščiomis. Jei nėra intervencijos, egzistuoja 15–45 proc. tikimybė, kad virusas bus perduotas vaikui tuomet, kai šis dar yra gimdoje, taip pat gimdymo metu ir maitinant krūtimi.

Tačiau jei motina ir vaikas gauna antiretrovirusinius vaistus, ši rizika sumažėja iki procento.

PSO ligos eliminavimą šalyje patvirtina tuomet, kai rizikos lygis, kad vaikas gims su sifiliu ar ŽIV, yra toks menkas, kad „nebėra laikomas visuomenės sveikatos problema“.

Iš esmės tai reiškia, kad šalyje turi būti ne daugiau kaip 50 ŽIV ir sifilio atvejų iš 100 tūkst. gimdymų per vienerius metus, 95 proc. sergančių moterų turi būti reguliariai tikrinamos nuo ligos ir 95 proc. jų privalo gauti reikiamą gydymą.

PSO teigia, kad Kubai pavyko pasiekti šiuos tikslus – 2013 m. gimė tik du vaikai ŽIV sergantys vaikai ir penki sergantys sifiliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius