-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuo stebuklinga geriausių virtuvės šefų taip geidžiama baltoji anglis?

Dabar – iškylų sezonas. Daugelis žmonių mėgsta laiką leisti gamtoje, džiaugti ant griliaus kepama mėsa ir draugų kompanija. Tam kartais prireikia ir medžio anglies. Bet ar žinojote, kad japonai naudoja kitokią anglį? Baltoji anglis ne tik atrodo, bet ir skamba puikiai, o jos savybės yra labai mėgstamos profesionalių šefų.
Baltoji anglis
Baltoji anglis / 123RF.com nuotr.

Binchōtan arba baltoji anglis iš esmės yra paprasta medžio anglis, gaunama kaitinant medžio gabalėlius tol, kol iš jų pasišalina vanduo bei lakios medžiagos. Likusi anglis yra švarus, sausas ir kaitrus kuras. Tačiau baltoji anglis yra kiek kitokia.

Binchōtan gaminama tik iš vienos rūšies medienos – ubame ąžuolo (Quercus phillyraeoides). Šiek tiek skiriasi ir gamybos procesas – pirolizės proceso pabaigoje anglis yra apdorojama itin aukštos temperatūros (iki 1000 laipsnių Celsijaus) garais. Tai sukuria itin kietą ir itin švarų produktą.

Baltoji anglis Japonijoje gaminama nuo Edo laikotarpio (tikriausiai nuo 17 amžiaus). Aukščiausios kokybės anglis siejama su Minabe miesteliu Vakajamos prefektūroje. Būtent čia pagamintos baltosios anglies labai geidžia profesionalūs virtuvės šefai ir geriausi Japonijos restoranai.

VIDEO: BEGIN Japanology - Charcoal

Baltoji anglis dega ne tokia karšta liepsna kaip paprasta medžio anglis, tačiau ji dega ilgiau. Tai padeda lengviau kontroliuoti temperatūrą, kas profesionaliems maisto gamintojams yra labai svarbu. Jiems patinka ir tai, kad baltosios anglies dūmai beveik neturi kvapo, kuris galėtų įsigerti į žuvį ar vištieną. Tiesa, surasti geros kokybės binchōtan šiais laikais nebėra taip lengva – šiuo vardu vadinama daug įvairios kokybės gaminių, kurie dažnai pasižymi kitokiomis savybėmis.

Japoniška baltoji anglis yra kietesnė už mūsiškę juodąją. Dėl šios priežasties binchōtan skleidžia metalinį skambėjimą. Japonai iš šios anglies gabalėlių gamina ir vėjo varpelius, ir netgi muzikos instrumentus. Štai tankinas, ksilofoną primenantis instrumentas, naudoja anglies skambesį melodijai kurti.

VIDEO: Llama Inn Chef Erik Ramirez on the History of Binchotan Charcoal

Galiausiai, įdomu ir tai, kad aukštos kokybės japoniškos baltosios anglies kitose šalyje beveik niekur nerasite. Maži kiekiai yra eksportuojami, tačiau dažniausiai paprastų parduotuvių nepasiekia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius