-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kurdami vaistą nuo alkoholizmo, JAV genetikai sukūrė neapgirstančią kirmėlę-mutantę

Manipuliuodami apvaliosios kirmėlės „Caenorhabditis elegans“ genomu, Teksaso universiteto mokslininkai išvedė kirmėlių-mutančių atmainą, kuri visiškai atspari alkoholio poveikiui. Tyrimo rezultatai pristatomi žurnale „The Journal of Neuroscience“.
Viskio taurė
Viskio taurė / 123rf.com nuotr.
Į kirmėlės genomą mokslininkai įterpė molekulę, kuri visiškai blokuoja alkoholio poveikį. Ši kirmėlių rūšis genetiniams eksperimentams pasirinkta todėl, kad apkvaitę nuo alkoholio šios rūšies individai nustoja raičiotis.

Tyrimui vadovavęs Jonas Pierce-Shimomura vaizdžiai pareiškė, kad vaistas, kurį kuria JAV mokslininkai, ateityje galėtų tapti savotišku Džeimso Bondo vaistu: išgėręs jo, žmogus galėtų išgerti daugiau už bet kurį konkurentą ir likti visiškai blaivus. 

Šis vaistas visų pirma būtų vartojamas kitam tikslui – gydymui nuo alkoholizmo. Medikamentas blokuoja alkoholinę intoksikaciją ir potencialius priklausomybės nuo alkoholio efektus.

Paprasčiau kalbant, alkoholio taikinys organizme – kiekviena neurono molekulė, galinti jungtis su alkoholiu. O tokių neuronuose yra daug. Kuriamas medikamentas organizme užgožtų tokias neurono molekules ir taptų ryškesniu alkoholio taikiniu. Tad alkoholis rinktųsi ne neurono molekules, o medikamento molekules. Tokiu būdu organizmas liktų apsaugotas nuo alkoholio poveikio.

„Mums pasisekė rasti būdą, kaip būtų galima pašalinti neuroląstelių jautrumą alkoholiui nekeičiant pačių neuroląstelių funkcionalumo“, – pabrėžė tyrimo vadovas. Mokslininkai tikisi, kad jų tyrimas siūlo potencialią priklausomybės nuo alkoholio kamuojamų žmonių gydymo galimybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius