-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kvapą gniaužiantys vaizdai: po Antarktidos ledu užfiksuotos medūzos

Trumpametražiame filme „Gyvenimas po ledu“ užfiksuoti hipnotizuojantys medūzų gyvenimo kadrai - kai kurių pilvuose vis dar matyti neseniai suvalgytas maistas.
Medūza
Medūza / Emiliano Cimoli

Aptiko nežinomų rūšių

Režisieriaus ir mokslininko Emiliano Cimoli filme stambiu planu rodomos medūzos ir kiti minkštakūniai, permatomi vandenyno gyviai Pietų vandenyne, Roso jūroje.

Išskirtinis vaizdo įrašo detalumas leido tyrėjams pastebėti keliolika želatininių gyvūnų rūšių, iš kurių dvi medūzų rūšys ir trys šukinių medūzų rūšys mokslui dar nežinomos, teigiama naujajame tyrime, rugpjūčio 16 d. publikuotame „Biodiversity Data Journal“ žurnale.

Tyrimo bendraautorius, Tasmanijos universiteto doktorantūros studijas baigęs tyrėjas E.Cimoli nufilmavo medžiagą, kai 2018 ir 2019 m. lankėsi Antarktidoje ir atliko tyrimus. Tačiau jis ten buvo ne tam, kad tyrinėtų medūzas, o bandė jutiklių įrangą, skirtą stebėti po jūros ledu gyvenančius dumblius.

„Ledo dumbliai atlieka labai svarbų vaidmenį poliarinių jūrų mitybos tinkluose ir ekosistemose“, – sakė E.Cimoli. „Ekspedicijų tyrimų tema buvo ištirti jų gausą ir fiziologiją kintančiomis šviesos sąlygomis, pavyzdžiui, dėl klimato kaitos“, – paaiškino jis.

Emiliano Cimoli/Užfiksuoti jūros angelai
Emiliano Cimoli/Užfiksuoti jūros angelai

Tyrėjų lauko palapinės viduje buvo išpjauta nemaža apžvalgos anga. E.Cimoli, laukinės gamtos videografas ir fotografas mėgėjas, tai įvertino kaip galimybę siųsti kameras po ledu – kai kurias pririštas prie paviršiaus, o kai kurias pritvirtintas prie nardymo robotų – ir ieškoti neperprantamų jūrų gyvūnų, kuriuos dažnai sunku stebėti natūralioje aplinkoje.

Kai kuriuose filmuotuose kadruose matomas paviršinis ledas. Kituose įrašuose matyti jūros dugnas, gausiai nusėtas rausvomis jūrų žvaigždėmis. Tačiau dramatiškiausios scenos yra tos, kuriose dreifuoja medūzos.

Lobis biologams

Nuostabiame kadre Diplulmaris antarctica medūzos kūnas švelniai pulsuoja ir banguoja, aplink ją susitelkia daugybė mažų oranžinių rutuliukų – mažų parazituojančių vėžiagyvių, vadinamų hiperidiniais amfipodais. Medūzos viduje yra neseniai suvalgytas maistas – Beroe genties šukinė medūza.

VIDEO: Trumpametražis filmas „Gyvenimas po ledu“

Filmuota medžiaga yra aukso kasykla medūzas tiriantiems biologams. Subtilias medūzų ir šukuotinių drebučių gniužulų kūno struktūras labai sunku išsaugoti, kai gyvūnas ištraukiamas iš vandens, todėl tyrimo autoriai nustatė rūšis vaizdo įraše lygindami jas su gamtininkų iliustracijomis ir aprašymais, kurių daugelis datuojami XX a. pradžia.

Mokslininkai pranešė pastebėję 12 šių želatininių gyvūnų rūšių – tačiau ne visos jos atitiko mokslinėje literatūroje pateikiamus aprašymus, o penki individai galėjo būti neaprašytos rūšys. Filmuotos medžiagos vaizdai taip pat bus naudojami kompiuteriniams algoritmams, skirtiems medūzų rūšims atpažinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius