-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Laiko kapsulė: kaip praeities fantastai įsivaizdavo 2012-uosius?

1987-aisiais grupė mokslinės fantastikos rašytojų, tarp kurių – ir lietuvių kilmės Algis Budrys, sukūrė tekstinę „laiko kapsulę“, kurioje raštu išdėstė, kaip pasaulis atrodys po 25 metų, 2012-aisiais. Ar smarkiai skiriasi fantastų prognozės nuo tikrovės?
Technologijos
Technologijos / 123rf nuotr.

Be A.Budrio, savo prognozes „laiko kapsulėje“ paliko ir tokie fantastikos rašytojai kaip Isaacas Asimovas, Orsonas Scottas Cardas, Robertas Silverbergas, Jackas Williamsonas ir Frederikas Pohlas.

Šaltojo karo metu išdėstytose pasaulio ateities vizijose nestinga nerimo dėl branduolinės apokalipsės. Tokia grėsmė niekur nedingo. A.Asimovas savo prognozę pradėjo tiems laikams būdinga preambule: „Jei tik nebūsime patys savęs sunaikinę branduoliniame kare, 2012-aisiais Žemėje turėtų būti maždaug 8–10 mlrd. žmonių ir kils bado problema.“

Jauku žinoti, kad Žemė šiandien nėra paversta radioaktyvia dykyne. Tiesa, ir A.Azimovo prognozuotųjų 8–10 mlrd. žmonių skaičiaus dar nepasiekėme. Tačiau fantastas, spėdamas žmonijos populiaciją, smarkiai neapsiriko: 7 mlrd. riba, Jungtinių Tautų duomenimis, buvo pasiekta 2011-ųjų rugsėjį. O dėl maisto nepritekliaus rašytojas buvo teisus – daugybėje šalių žmonės badauja ir šiandien.

Beje, A.Asimovo kolega Gregory Benfordas numatė, kad žmonijos populiacija 10 mlrd. niekad taip ir nepasieks. „Trečiojo pasaulio šalyse – Pietryčių Azijoje ir Afrikoje – įvyks didžiulio masto išmirimai. Tai ir bus pagrindinis veiksnys, neleisiantis žmonijai peržengti 10 mlrd. gyventojų ribos.“

Tiesa, G.Benfordas buvo optimistiškesnis kosminių žmonijos pasiekimų klausimu. „Bazės Mėnulyje, ekspedicija į Marsą... visa tai jau bus įvykdyta. Tačiau didžioji naujiena – problemiški nežemiškų civilizacijų aspektai.“ Ironiška, tačiau bazių Mėnulyje bei pirmosios žmonių ekspedicijos į Marsą tebelaukiame ir šiandien, praėjus 25 metams. Ką ir bekalbėti apie nežemiškas civilizacijas.

Algis Budrys pateikė gana taiklų spėjimą apie pasaulį, kuriame naftos gavybos pikas jau bus kažkur praeityje. „Kadangi būsime savotiškame intervale tarp XX a. energijos šaltinių ir XXI a. poreikių, 2012-aisiais visos kaupiamos energijos atsargos bus brangios. Mašinos bus kuriamos taip, kad suvartotų kuo mažiau degalų.“ Prisimenant 1987-ųjų degalų kainas ir variklių apetitą degalams – pataikyta kaip pirštu į akį.

Mažinti energijos sąnaudas įvairiuose elektros įrengimuose, pradedant elektros lemputėmis, baigiant superkompiuteriais – dar viena A.Budrio prognozuota ir teisingai numatyta nūdienos aktualija. A.Budrys spėjo, kad informaciniu pagrindu veiksiančiai visuomenei svarbiausias poreikis bus taupyti energiją. Panaši idėja atsispindi ir herakliškame Rogerio Zelazny sakinyje: „Bus smagu pastebėti, jog vis mažiau grynųjų pinigų naudojanti visuomenė bus įveikusi automatizacijos etapą biuruose, cechuose ir telekomunikacijose, gynybos žinybos mažins savo išlaidas, sumažės žmonijos populiacijos augimas, biotechnologijos pakeis žemės ūkį ir pramonę – visa tai reikš senesnę, kiek konservatyvesnę, tačiau ilgiau gyvenančių ir sveikesnių žmonių visuomenę, kurioje daugiau laiko liks, poilsiui, laisvalaikiui ir saviugdai; tačiau bene smagiausia matyti, jog 2012-aisiais didžioji pramonės dalis bus sutelkta ne planetoje.“

Gana tiksliai atspėta dėl grynųjų pinigų, biotechnologijų, automatizacijos. Dėl medicinos pasiekimų žmonės gyvena ilgiau, gal ir sveikiau, o populiacijos augimo tempai išties sumažėjo. Kaip ir išlaidos kariniams projektams.

Deja, R.Zelazny nepataikė su laisvalaikiu ir poilsiu, nors savišvietai galimybės šiandien – idealios. Dar utopiškiau skamba rašytojo prognozės apie industrinės pramonės persikėlimą į kosmosą. Kol kas viskas „po senovei“ – Žemėje. O į kosmosą artimiausiu metu žmonės bus skraidinami ne dirbti, o ilsėtis.

Tiesa, R.Zelazny numatė skaitmeninės knygos atsiradimą. „Norėčiau manyti, kad 2012-aisiais mano knygos bus parduodamos ir popieriniu, ir kompiuteriniu pavidalu.“

Jerry Pournelle neatspėjo, kad kompiuteris „Deep Blue“ įveiks pasaulio šachmatų čempioną Garį Kasparovą. Dar labiau nepataikė Timas Powersas, spėdamas, jog 2012-aisiais teks iš pagrindų pertvarkyti įstatymus, kadangi tuomet daug žmonių bus pasirinkę kūno įšaldymą, o daugelis įgaliotųjų asmenų dirbs įšaldymą pasirinkusiųjų advokatais.

Fantasto Gene Wolfe‘o spėjimą, ko gero, patvirtins ne vienas kino filmų mėgėjas: „Vienintelė visuotinai prieinama pramoga bus sportas ir televizijos dramos. Dramose vaidins kompiuteriais sukurti personažai, beveik neatsiejami nuo tikrų žmonių.“

Bene tiksliausiai savo ateitį atspėjo G.Benfordas: „Aš būsiu senas, bet dar nemiręs. Atvažiuokit manęs aplankyti, ir atsivežkite butelį.“ G.Benfordas iš tikrųjų tebėra gyvas ir toliau rašo fantastikos kūrinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius