Mamutų kraujas niekada neužšaldavo? Arktyje rasti mamutės palaikai su skystu krauju

Rusijos Šiaurės Rytų federalinio universiteto mokslininkų atradimas gali patvirtinti teoriją apie tai, jog kadaise egzistavusių mamutų kraujas pasižymėjo savybe neužšalti, informuoja „RIA Novosti“. Pranešama, kad mokslininkams Mažojoje Liachovo saloje (Naujojo Sibiro salos, Rusija) pavyko rasti mamuto patelės palaikus su išlikusiu skystu krauju.
Mamutas
Mamutas / „Wikimedia Commons“ nuotr.

Gerai išsilaikiusius mamutės palaikus Naujojo Sibiro salyne aptiko minėto universiteto tyrėjų ekspedicija. Tai – pirmas per 112 metų rastas taip gerai išsilaikęs mamuto kūnas.

„Skysto kraujo rasta žemiau pilvo esančiose kūno ertmėse, – pasakoja Šiaurės Rytų federalinio universiteto Šiaurės Taikomosios ekologijos instituto Lazarevo mamutų muziejaus direktorius Semionas Grigorjevas. – Kai keliose tų ertmių vietose kirtikliu pramušėme skyles, iš jų pradėjo tekėti kraujas. Tai – daugiau nei keista, juolab, kad oro temperatūra vykdant darbus buvo apie -7 ar -10°C.“

Teoriją apie tai, kad hemoglobinas mamutų kraujyje pasižymėjo ypatingais sugebėjimais pernešti deguonį net ir itin žemose temperatūrose, pirmą kartą 2010 m. žurnale „Nature Genetics“ pasauliui pristatė Manitobos universiteto (Kanada) evoliucinės fiziologijos profesorius Kevinas Campbellas.

„Mūsų atradimas gali tapti šitos teorijos faktiniu įrodymu, – tvirtina S.Grigorjevas. – Į Jakutską atvežti rastų mamuto patelės palaikų mėginiai. Artimiausiu metu bus atlikta bakterinė mėginių analizė – bus tiriama, ar skysčiuose nėra ypač pavojingų infekcijų. Tyrėjai mano, kad kraujo ir kitų audinių analizė atneš itin vertingų mokslinių duomenų, kuriuos tikimasi pritaikyti bendram Šiaurės Rytų federalinio universiteto ir Korėjos fondo „Sooam“ projektui, kuriuo bus mėginama klonuoti mamutą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius