-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Mirtį sėjantys amerikiečių dronai skraido ir virš JAV teritorijos: vykdo taikias užduotis

Apie „MQ-9 Reaper“ dronus įprastai kalbama kaip apie itin efektyvius medžiotojus-žudikus, vykdančius misijas karštuosiuose pasaulio kraštuose. „Reaper“ yra pajėgus karinis dronas, iš oro negailestingai naikinantis įvairius taikinius. Tačiau šiemet šis orlaivis buvo panaudotas ir taikiems tikslams.
Dronas „MQ9 Reaper“
Dronas „MQ9 Reaper“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Žvalgyba Dronas

„MQ-9 Reaper“ šiemet ne kartą kilo į JAV dangų vykdyti žvalgybinių užduočių. Šie orlaiviai, vienas kurių kainuoja apie 16 milijonų dolerių, turi ypatingai geras stebėjimo ir navigacijos sistemas. Taigi, „Reaper“ gali ne tik naikinti įvairius taikinius, bet ir piešti virtualius tam tikros teritorijos žemėlapius.

Būtent taip „Reaper“ ir pasitarnavo JAV stengiantis pažaboti Vakarų pakrantę siaubusius miškų gaisrus. Šie dronai kilo žvalgyti paveiktų teritorijų ir braižyti pavojingiausių zonų žemėlapius. Nacionalinės Gvardijos generolas majoras Mattas Beeversas teigia, kad Kalifornijoje į orą kilo visa „Reaper“ dronų eskadrilė. Kartu keli orlaiviai ore praleido 1159 valandas.

„Reaper“ dronas tam, beje, nėra pats tinkamiausias, tačiau kritinėse situacijose tenka naudoti tai, kas yra po ranka. Nacionalinė Gvardija norėtų „MQ-1C Gray Eagle“ dronų. Jie įprastai yra ginkluoti „AGM-114 Hellfire“ raketomis, bet gali vykdyti sudėtingas žvalgybines operacijas ir padėti palaikyti komunikaciją. Tai yra dar brangesni dronai, tačiau, žinoma, jie būtų naudojami ir kitoms užduotims.

Tai, beje, nėra vienintelis atvejis, kai „MQ-9 Reaper“ šiemet kilo vykdyti žvalgybos JAV teritorijoje. JAV muitinės ir sienų apsaugos tarnybos „Reaper“ dronai, įprastai naudojami pietinės JAV sienos apsaugai, gegužę skrido virš Mineapolio – taip buvo stebimi mieste vykstantys protestai.

Daugelis žmonių net neįsivaizduoja, kokio dydžio yra kariniai dronai. „MQ-9 Reaper“ sparnų ilgis siekia 20, fiuzeliažo – 11 metrų. Tuščias toks dronas sveria 2 223 kg, o pilnai pakrautas gali sverti ir 4 760 kg. Savo 900 AG turbopropelerinio variklio dėka jis gali išvystyti 482 km/val. greitį. Maksimalus MQ-9 skrydžio nuotolis – 1900 km.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius