Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mįslinga jūros žvaigždžių pandemija: milijonai žūva mėgindamos praryti save

Mokslininkus glumina keista pandemija Ramiajame vandenyne – milijonai ryškiaspalvių jūros žvaigždžių ties Šiaurės Amerikos krantais žūva, mėgindamos „praryti save“.
Serganti jūros žvaigždė
Serganti jūros žvaigždė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šį keistą reiškinį jūrų biologai stebi jau dvejus metus, tačiau rasti atsakymą, kodėl milijonai įspūdingų jūros padarų taip keistai žūva, jiems taip ir nepavyksta. Tiesa, „Yahoo News“ informuoja, kad mokslininkai turi dėmesio vertą hipotezę – milijonai jūros žvaigždžių nuo Meksikos Aliaskos praryti save mėgina galimai dėl vieno viruso.

Tas virusas pavadintas jūros žvaigždžių densovirusu (Sea Star Associated Densovirus, SSaDV). Jo randama daugelio žūstančių ir žuvusių individų kūnuose. Šis virusas mokslininkams žinomas beveik 70 metų. Kodėl jūros žvaigždės pradėjo žūti tik dabar?

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Serganti jūros žvaigždė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Serganti jūros žvaigždė

„Gali būti, kad šį virusą įjungė koks nors aplinkos veiksnys, kurio anksčiau nebuvo“, – samprotauja Kalifornijos mokslų akademijos tyrėja Rebecca Johnson. Manoma, kad dėl viruso ant gyvūno kūno atsiranda baltos spalvos pažeidimas, o netrukus šioje vietoje organizmo audiniai įdumba, sutrūkinėja ir išsilieja į vidaus organus.

R. Johnson pasakoja, kad tirti šią problemą padeda nauja programėlė „iNaturalist“. Ją į savo išmanųjį telefoną įsidiegę žmonės gali padėti mokslininkams, nufotografavę Ramiojo vandenyno pakrantėje rastas negyvas jūrų žvaigždes ir į duomenų bazę suvedę tam tikrą informaciją. Taip mokslininkai tiksliau nustatys problemos mastą ir aprėptį. Iš viso užregistruota jau daugiau kaip 2 tūkst. šios programėlės vartotojų.

„Svarbus gali būti kiekvienas pastebėtas dalykas, – sakė R. Johnson. – Mūsų laikais mėgėjų stebėjimai gamtoje tampa labai svarbūs.“

Jūrų žvaigždės garsėja savo sugebėjimu atauginti prarastas galūnes. Deja, anot mokslininkų, panašu, kad minėtas virusas jų organizmams daro kitokį poveikį. Sprendžiant iš surinktų duomenų, virusu užsikrėtusios jūros žvaigždės, užuot įprastai nusimetusios galūnes, jas tiesiog nusiplėšia.

„Galūnės atrodo ne atsidalijusios, o tiesiog nuplėštos – tarsi po ranka nebūtų pasitaikę jokio aštraus įrankio, kuriuo būtų galima galūnę amputuoti. Žuvusios jūrų žvaigždės savo galūnes tiesiog išrauna kitomis galūnėmis“, – paaiškino mokslininkė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Serganti jūros žvaigždė
AFP/„Scanpix“ nuotr./Serganti jūros žvaigždė

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius