Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai atrado pigų būdą jūros vandenį paversti geriamu

Išvalyti užterštą vandenį yra sudėtingas ir brangus procesas. Gyvenantys skurdžiose šalyse beveik neturi galimybių į tai investuoti, todėl naujas itin pigus vandens valymo būdas jiems atrodo labai daug žadantis, rašo Sciencealert.com.
Moteris geria vandenį
Moteris geria vandenį / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Afrika Vanduo

Jį sukūrė Aleksandrijos universiteto mokslininkai iš Egipto. Šios procedūros metu naudojama gėlinimo technika, vadinama prevaporacija, kuri leidžia pašalinti druską iš sūraus vandens ir jį paversti geriamu.

Technika leidžia ne tik išimti druską iš jūros vandens, bet iš vandens gali pašalinti nuotekas ir purvą.

Specialiai sukurtos sintetinės membranos, kad išfiltruotų dideles druskos daleles ir nešvarumus, o likusi vandens dalis yra pašildoma, išgarinama ir kondensuojama atgal į švarų vandenį.

Labai svarbu, kad membranos gali būti sukurtos bet kurioje laboratorijoje naudojant pigias medžiagas, kurių nereikia importuoti, o vandens išgarinimui nereikalinga elektra. Tai reiškia, kad šis procesas yra nebrangus ir tinkamas zonoms be įprastinio elektros energijos tiekimo – abu faktoriai labai svarbūs besivystančių šalių gyventojams.

Technika leidžia ne tik išimti druską iš jūros vandens, bet iš vandens gali pašalinti nuotėkas ir purvą. Mokslininkai į šį tyrimą sudėjo savo okeanografijos, chemijos inžinerijos, žemės ūkio inžinerijos ir biosistemų inžinerijos žinias. Jų tyrimas publikuotas žurnale „Water Science and Technology“.

Tiesa, iki technologijos pritaikymo dar ilgas kelias – prie projekto dirbantys akademikai sukūrė bandomąjį testą, kuris parodytų, kad jų technologija veiksminga plačiu mastu. Taip pat reikia išspręsti iššūkius, susijusius su šio proceso metu susidarančiomis atliekomis.

Tačiau džiugina tai, kad procedūra galėtų pakeisti milijonų žmonių gyvenimus – maždaug 750 mln. žmonių mūsų planetoje neturi priėjimo prie geriamojo vandens.   

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius