Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai nustatė, iš kur atsirado ir kur pradingo skylės šveicariškame sūryje

Klausimas, iš kur šveicariškame sūryje atsiranda ir dingsta skylutės, ilgą laiką nedavė atsakymo Šveicarijos sūrio gamintojams, kurie per pastaruosius 15 metų pastebėjo, jog skylės sūryje ėmė mažėti ir nykti be jokios paaiškinamos priežasties. Šveicarijos žemės ūkio institutas „Agroscope“ paaiškino, kodėl taip nutinka, rašo Huffingtonpost.com.
Šveicariškas sūris
Šveicariškas sūris / Scanpix nuotr.
Temos: 2 Sūris Pienas

Ketvirtadienį išspausdintame tyrime „Agroscope“ ir federalinė Šveicarijos Medžiagų mokslo ir technologijų laboratorija nustatė, kad už šių skylių atsiradimą sūriuose, pavyzdžiui, „Emmental“ ir „Appenzell“, atsakingos mikroskopinės dalelės.

Per pastaruosius 15 metų sūrį imta gaminti žymiai švaresnėmis sąlygomis, tokiu būdu buvo eliminuotos galimybės įvairioms dalelėms atsidurti piene iki tol, kol jis tampa sūriu. Todėl šveicariškame sūryje nebeliko skylių.

Pasak Regiso Nyffelerio iš „Agroscope“, esminis skirtumas sūrio gaminimo būduose yra tradicinio kibiro nenaudojimas per melžimą. Iki šiol nedideli šieno gabalėliai įkrisdavo į kibirą, o dabar užsidarantys melžimo aparatai nusiunčia pieną tiesiai į filtrą.

Tyrėjai paneigė nuo 1917 m. egzistavusią teoriją, kurioje buvo teigiama, kad skylės sūryje atsirasdavo dėl bakterijos, kuri gamino anglies dioksido burbuliukus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius