-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai nustatė, kad apsivilkę švarką mąstome kitaip

Švarkas keičia ne tik žmogaus išvaizdą, bet gali pakeisti jo pasaulėžiūrą ir padėti mąstyti plačiau, rodo JAV mokslininkų iš Kalifornijos universiteto atliktas tyrimas.
Sėkmė
Sėkmė / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Švarkas Smegenys

Atlikę tyrimus mokslininkai nustatė, kad žmonės su kostiumais jautėsi turintys daugiau galios, o tai juos paskatino matyti platesnį pasaulio vaizdą. Kalbant psichologiniais terminais, švarko dėvėjimas skatino abstraktų, o ne konkretų mąstymą.

„Vilkėdami formalius drabužius jaučiamės turintys daugiau galios, o tai pakeičia mūsų pasaulio suvokimą“, – sakė vyriausiasis tyrėjas, psichologas Abrahamas Rutchickas iš Kalifornijos valstijos universiteto.

Pasak tyrėjų, švarko dėvėjimas analogišką poveikį turėtų daryti nepriklausomai nuo to, kaip dažai jis dėvimas.

Atlikdami pirmuosius du eksperimentus mokslininkai pakvietė studentus į tyrimą ateiti apsirengus taip, kaip jie tądien atėjo į universitetą, ir atlikti pažintinius testus, kurių metu turėjo būti nustatyta, ar jie informaciją suvokia abstrakčiai, ar konkrečiai. Vėliau testai buvo pakartoti keletą kartų.

Abu suvokimo procesai yra svarbūs žmonėms. Abstraktusis mąstymas siejamas su platesnio vaizdo matymu – tokiu, kuris reikalingas lyderiaujant, o konkretus mąstymas leidžia gilintis į detales ir žiūrėti į pasaulį siauriau.

Mokslininkai nustatė, kad tie, kurie dėvėjo formalią aprangą, buvo labiau linkę mąstyti abstrakčiai, negu dėvintys įprastinę.

Pasak tyrėjų, švarko dėvėjimas analogišką poveikį turėtų daryti nepriklausomai nuo to, kaip dažnai jis dėvimas.

Tačiau kodėl švarko dėvėjimas pakeičia mūsų mąstymo būdą? Tyrimas apie tai, kaip drabužiai veikia mūsų pažintines funkcijas, yra dar ankstyvos stadijos, tačiau mokslininkai mano, kad kai gerai atrodome, tuomet jaučiamės labiau kontroliuojantys aplinką. Šis galios ir kontrolės jausmas ankstesniuose tyrimuose buvo sietas su abstrakčiu mąstymu.

„Dėvėdami formalius drabužius jaučiamės galingesni, o šis jausmas sukuria socialinį atstumą nuo kitų žmonių. Galia ir abstraktus mąstymas mokslinėje literatūroje yra susiję“, – sakė A. Rutchickas.

2012 m. atliktas tyrimas taip pat parodė sąsajų tarp aprangos ir mąstymo procesų – vilkėdami baltus chalatus žmonės labiau pastebėjo detales. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius