Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai po ilgo laiko atrado veiksmingą depresijos gydymo būdą

Mokslininkai nustatė, kad neinvaziniai magnetiniai impulsai gali sumažinti smegenų aktyvumą depresija sergančių žmonių smegenyse. Ši technika žinoma kaip transkranialinė magnetinė simuliacija (TMS). Iki šiol jau buvo pademonstruota, kad ji gali gydyti depresiją, sustiprinti atmintį, padėti kalbėti žmonėms po insulto ir t.t.
Žmogui atliekama transkranialinė magnetinė simuliacija
Žmogui atliekama transkranialinė magnetinė simuliacija / Scanpix nuotr.

Tačiau dabar pirmą kartą parodyta, kaip ši technika veikia neurologiniu lygiu, ir to rezultatai yra įspūdingi, rašo Sciencealert.com.

„Mes nustatėme, kad viena TMS sesija pakeičia didelės dalies smegenų tinklų jungiamumą, ypač smegenų dalyje, kuri atsakinga už depresiją (right anterior insula)“, – Amsterdame vykusioje konferencijoje kalbėjo tyrimo vadovė vyriausioji mokslininkė Sarina Iwabuchi iš Notingemo universiteto (Jungtinė Karalystė).

Pastarasis tyrimas rodo, kad TMS gali būti alternatyva trečdaliui depresija sergančių žmonių, kuriems nepadeda tradiciniai vaistai.

Right anterior insula yra priekinės smegenų žievės dalis ir didelis aktyvumas joje siejamas su pernelyg dideliu mąstymu ir sutrikusiu dėmesiu depresija sergančių pacientų smegenyse.

Tačiau galingus magnetinius impulsus nukreipus į šią smegenų dalį 16 sveikų pacientų (kontrolinei grupei) ir 16 sergančių depresija, buvo pastebėta, kad TMS sergančių depresija smegenų aktyvumas sumažėjo.

Geriausia žinia ta, kad norint atlikti TMS nereikia jokių vaistų ir tai yra beskausmė procedūra – vienintelis neigiamas tokios terapijos poveikis yra retsykiais užeinantis galvos skausmas. Tereikia įrenginio, kuris būtų prijungtas prie paciento galvos. Nors leidimas ribotam šios technikos panaudojimui iš Federalinės JAV vaistų administracijos buvo gautas dar 2008 m., technika naudojama labai retai.

Pastarasis tyrimas rodo, kad TMS gali būti alternatyva trečdaliui depresija sergančių žmonių, kuriems nepadeda tradiciniai vaistai.

Dabar tokie žmonės gydomi elektrošoko terapija, kuri turi šalutinių efektų, tokių kaip atminties praradimas. Be to, ją atliekant reikia raminamųjų.

Tiesa, tai tik vienas tyrimas ir jų dar reikia atlikti daugiau. Be to, neaišku, kiek laiko trunka neurologiniai pokyčiai. Tačiau tai pirmas kartas per 30 metų, kai rastas naujas depresijos gydymo būdas.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius