-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Mokslininkai pritaikė dirbtinę saulės šviesą plastikui skaidyti

Žmonijai stengiantis mažinti atliekų kiekį, mokslininkai trečiadienį paskelbė sugalvoję aplinkai nekenkiantį metodą, kaip pasitelkiant dirbtinę saulės šviesą paversti plastiką cheminėmis medžiagomis, iš kurių galima išgauti energijos.
Plastikas vandenyne
Plastikas vandenyne / 123RF.com nuotr.

Visame pasaulyje sausumoje ir vandenynuose susikaupė didžiuliai plastiko šiukšlių kiekiai. Azijos valstybės sulaukia ypač daug kritikos, kad nesprendžia šios problemos.

Singapūre dirbantys mokslininkai paskelbė, kad naudodami katalizatorių, kuris nekenkia aplinkai ir nėra labai brangus, pavertė plastiką skruzdžių rūgštimi. Pastarąją galima naudoti elektrinėse elektrai gaminti.

Per eksperimentus laboratorijoje Nanjango technikos universiteto mokslininkai sumaišė plastiką su chemikalais, kad pasidarytų skystis, o tada polimerai per šešias dienas suiro veikiami dirbtinės saulės šviesos.

Mokslininkai tikisi, kad šį procesą ateityje bus galima vykdyti pasitelkiant natūralią Saulės šviesą.

„Galime paversti plastiką, kuris, žinoma, teršia vandenynus, naudingais chemikalais“, – sakė Soo Han Senas, kuris vadovavo šiam dvejus metus vykdytam tyrimų projektui.

„Tikimės paversti tai visiškai atsinaujinančiu procesu, kuris būtų neutralus anglies atžvilgiu“, – sakė jis.

Kitiems plastiko perdirbimo metodams paprastai reikia jį lydyti naudojant iškastinį kurą. Jį deginant išsiskiria šiltnamio efektą sukeliančios dujos.

Tačiau kol kas skruzdžių rūgštimi buvo paversti tik mažyčiai plastiko kiekiai, ir Soo Han Senas pripažino, kad kyla sunkumų šiam procesui didesniu mastu atkartoti.

Technologijai plėtoti reikia daugiau žmonių ir lėšų; kol kas mokslininkai ją yra išbandę tik su gryno plastiko gabalėliais, o ne su atliekomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius