Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai skelbia, kam kyla didžiausia grėsmė pralaimėti kovą dėl gyvybės susirgus Covid-19

Mokslininkai išanalizavo 17 milijonų žmonių, iš kurių beveik 11 tūkstančių mirė nuo Covid-19, duomenis Didžiojoje Britanijoje. Be amžiaus ir ligų buvo nustatyta ir daugiau riziką mirti keliančių svarbių faktorių, rašo Vokietijos leidinys „Der Spiegel“.
Jungtinė Karalystė per koronaviruso pandemiją
Jungtinė Karalystė per koronaviruso pandemiją / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šio tyrimo rezultatai buvo paskelbti autoritetingame mokslo žurnale „Nature“. Mokslininkai išanalizavo 17,2 mln. suaugusiųjų Didžiojoje Britanijoje medicininius duomenis, kurie buvo pateikti skaitmeniniu būdu. 10926 žmonių iš šių tirtųjų mirtys buvo susijusios su Covid-19.

Liamo Smeetho iš Londono higienos ir tropinės medicinos mokyklos ir Beno Goldacre'o iš Oksfordo universiteto vadovaujami tyrėjai mano, kad riziką mirti nuo koronaviruso padidina skirtingi faktoriai. Patys svarbiausi – vyriška lytis, garbus amžius, skurdas arba žemas socialinis statusas, skirtingos gretutinės ligos (tarp jų – diabetas, sunki astmos forma ir autoimuniniai susirgimai), didelis antsvoris. Taip pat į didelės rizikos mirti nuo koronoviruso grupę patenka tamsiaodžiai žmonės.

„Šis tyrimas rodo, kad Didžiojoje Britanijoje žmonių sveikata vis dar labai daug priklauso nuo socialinių faktorių – skurdo, etninės priklausomybės ir nelygybės. Covid-19 šiame kontekste nėra išimtis“, – teigia Tomas Wingfieldas iš Liverpulio tropinės medicinos mokyklos. Jis, beje, neprisidėjo prie tyrimo.

Jo teigimu, neužtenka tik identifikuoti šias rizikas ir daugiau nieko nedaryti.

„Mes turime kartu dirbti, kad būtų pašalintos priežastys“, – teigia T.Wingfieldas. Jis mano, kad būtina gerinti socialinių ir sveikatos apsaugos sistemos paslaugų prieinamumą, mažinti nelygybę, plėsti sveikatos draudimo sistemą ir kovoti su nedarbu.

„Der Spiegel“ pabrėžia, kad šis tyrimas, nepaisant didžiulio kiekio išanalizuotų duomenų, neatspindi kai kurių svarbių aspektų. Tyrėjai koncentravosi į mirtimi pasibaigusius atvejus, todėl nepateikia informacijos apie koronaviruso sukeltus ilgalaikius sveikatos pažeidimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius