Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai sukūrė injekciją, kuri gali pakeisti naktinio matymo akinius

Naktinio matymo įranga kariams iš tikrųjų labai praverčia. Tačiau naktinio matymo akiniai yra dideli, sunkūs ir pažeidžiami. Tačiau ateityje jų gali ir nereikėti – mokslininkai kuria injekciją, kuri suteiks galimybę matyti ir visiškoje tamsoje.
Naktinio matymo įranga
Naktinio matymo įranga / wikimedia.org
Temos: 2 Rega Akys

JAV ir Kinijos mokslininkai kuria medžiagą, kurią suleidus tiesiai į akies obuolį žmogus ims matyti tamsoje. Tiksliau, ta medžiaga jau egzistuoja, o bandymai su pelėmis leidžia manyti, kad injekcijos suteiks tokią supergalią ir žmonėms. Tik ar žmonės norės tokių injekcijų?

Problema ta, kad dabartinė naktinio matymo įranga yra nepatogi. Visų pirma, ji yra didelė ir sunki. Antra, jai reikia energijos šaltinio. Galiausiai, ji stipriai apriboja matymo lauką. Įsivaizduokite, kad pasaulį tenka stebėti per porą kartoninių vamzdelių.

Naktinio matymo įranga veikia infraraudonųjų spindulių nuskaitymo principu. Kitaip tariant, galima matyti tai, kas skleidžia ar atspindi šilumą. Ši įranga veikia pakankamai neblogai, tačiau kariams labai trukdo apribotas matomumas - slaptų operacijų vykdymo metu tai gali būti mirtinai pavojinga.

Taigi, mokslininkai sukūrė nanodalelių tirpalą, kurį galima suleisti tiesiai į akių obuolius, taip suteikiant žmogui (tikėkimės) galimybes matyti IR šviesą. Nanodalelės prilimpa prie šviesos receptorių ir leidžia matyti tamsoje, bet nekenkia matymui šviesoje. Pelės, kurioms buvo suleista šio preparato, lengvai vaikščiojo po labirintą visiškoje tamsoje. Po 10 savaičių poveikis jau buvo visiškai išsisklaidęs, nepalikdamas jokio šalutinio poveikio.

Mokslininkai neabejoja, kad ši medžiaga veiktų ir žmonių akyse, tačiau tai dar teks įrodyti tyrimais. Baiminamasi, kad efektas nebus labai stiprus. Pelės naudojasi ir kitais pojūčiais, įskaitant kvapą ir ūsus, o papasakoti apie savo naujas supergalias negali, todėl neaišku, kaip gerai jos matė tamsoje. Jei poveikis nebus toks geras kaip naktinio matymo akinių, JAV Sausumos pajėgos ar Jūrų pėstininkų korpusas gali iš karto atmesti šią idėją.

Tačiau jei šis išradimas iš tikrųjų veikia puikiai, tai bus savotiškas proveržis. Daugiau jokių brangių IR akinių, papildomų energijos šaltinių ir riboto matymo lauko. Kariai bus mobilesni ir mažiau pažeidžiami. Todėl tikimasi, kad mokslininkai yra teisūs ir nanodalelių tirpalas tikrai veiks kaip numatyta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius