-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkų tikslas: viso žmogaus genomo tyrimas už tūkstantį dolerių

Lietuvos mokslų akademija paruošė trumpą mokslo populiarinimo vaizdo reportažą „Medicinos ateitis genomikos rankose“, kuriame vienas iš „Thermo Fischer Scientific“ vadovų pasakoja, kaip žmogaus genomo tyrimai pakeis žmonių gyvenimus.
Atliekami tyrimai
Atliekami tyrimai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Kaip sako Mičas Kenedis (Mitch Kennedy), pasaulinės biotechnologijų kompanijos „Thermo Fischer Scientific“ viceprezidentas, šiuo metu genetikos tyrimai sparčiai tobulėja ir jau artimiausiu metu galima tikėtis dar vieno technologijų šuolio, kuris leis kartais sumažinti genetikos tyrimų kaštus. Pavyzdžiui, dabar žmogaus genomo ištyrimas kainuoja apie 10 tūkstančių JAV dolerių, o bendrovė tikisi, kad netolimoje ateityje ją pavyks sumažinti dešimteriopai.

10 minučių trukmės mokslo populiarinimo vaizdo įraše pasakojama, kaip ir Lietuvoje vykdomi biotechnologijų srities tyrimai ir lyginamosios genomikos pasiekimai atvers visiškai naujas erdves medicinai. Būtent ištyrus atskirų genų veiklą ir poveikį žmogui laiku galima imtis tinkamų gydymo priemonių.

Jau dabar kai kurių genų poveikis yra ištirtas. Pavyzdžiui, yra išskirtas genas, kurį turinčios moterys turi labai didelę krūties vėžio riziką. Joms taikomos prevencinės priemonės leidžia žymiai sumažinti šios sunkiai gydymui pasiduodančios ligos daromą žalą. Kitas genomikos pasiekimų pavyzdys – tai atskiroms žmonių rasėms skirtų vaistų kūrimas ir vystymas. Plačiai žinomas pavyzdys, kai vienas iš „Astra Zeneca“ vaistų buvo netinkamas Azijoje gyvenantiesiems, tačiau tuo pat metu puikiai veikė mūsų regione. 

Genomikos naujovės jau skinasi kelią ir kitose gyvenimo srityse. Šiuo metu kvepalų pramonė eksperimentuoja ir ieško atsakymų, kaip pagal genų informaciją parinkti geriausiai derančius kvepalus.

Lietuvos mokslų akademija mokslo visuomenei bei mokslu besidomintiems (jaunimui, mokytojams ir kt.) viešam naudojimui kuria net 15-os vaizdo klipų ciklą „Mokslas iš arti“. Jame Lietuvos visuomenė supažindinama su aktualiausiomis mokslo sričių naujienomis Lietuvoje – biotechnologijų, atominės energetikos, lazerių mokslo ir kitų sričių pasiekimais. Sukurtus vaizdo klipus galima neribotai naudoti mokyklose pamoku metu, seminaruose, renginiuose ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius