Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkų tyrimas: daugiau nei ant pusės dantų šepetėlių rasta bakterijų iš išmatų

Naujas JAV mokslininkų tyrimas rodo, kad yra daugiau nei 60 proc. tikimybė, jog ant dantų šepetėlio, jei jis laikomas vienoje patalpoje su tualetu, yra išmatose randamų bakterijų. Išmatos ant dantų šepetėlių randamos nepriklausomai nuo to, kaip šepetėlis prižiūrimas.
Vaikas valo dantis
Vaikas valo dantis / Fotolia nuotr.

Ir tai dar ne viskas – jeigu vonios kambaryje yra ir kito žmogaus šepetėlis, 80 proc. ant jūsų šepetėlio esančių išmatose randamų bakterijų priklauso kitam žmogui, rašo Dailymail.co.uk.

Tarp mikroorganizmų, kuriuos galima pasigauti iš kito žmogaus, patenka žarnyno ir Pseudomonads genties bakterijos.

Mokslininkai iš Quinnipiac universiteto Konektikute tyrė išmatų koliforminių bakterijų plitimą vonios kambaryje.

Išmatų koliforminės bakterijos randamos žmogaus išmatose ir ant dantų šepetuko patenka pro orą, pavyzdžiui, tualete nuleidus vandenį.

„Problema yra ne bakterijos ant dantų šepetėlio iš jūsų išmatų, o tai, kad šepetėlis užterštas išmatomis su kito žmogaus virusais, bakterijomis ir parazitais“, – kalbėjo tyrime dalyvavusi studentė Lauren Aber iš Quinnipiac universiteto.

Tarp mikroorganizmų, kuriuos galima pasigauti iš kito žmogaus, patenka žarnyno ir Pseudomonads genties bakterijos.

Visi tirti dantų šepetėliai buvo surinkti iš žmonių, naudojančių komunalinius vonios kambarius, kuriuose buvo ir tualetai, o juose vidutiniškai dantis valėsi 9 žmonės.

Nepriklausomai nuo to, kaip dantų šepetėliai buvo laikomi, 60 proc. jų turėjo bakterijų iš išmatų. Pasak mokslininkų, yra 80 proc. tikimybė, kad ant dantų šepetėlio esančios išmatos priklauso kitam žmogui.

„Dantų šepetėlio dangtelis bakterijų dauginimosi nesustabdo, o kaip tik sukuria aplinką, kur bakterijoms daugintis patogiau, nes dantų šepetėlis yra drėgnas ir šereliai nespėja išdžiūti“, – pasakojo L. Aber.

Jau seniai žinoma, kad dantų šepetėliai yra bakterijų šaltinis, todėl juos rekomenduojama reguliariai keisti. Ankstesniuose tyrimuose nustatyta, kad ant dantų šepetėlių šerelių gali būti ir tokių pavojingų bakterijų, kaip auksinis stafilokokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius