Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Mokslo sriuba“: ko apie dinozaurus nepasako Holivudo filmai?

Pagalvojus apie dinozaurus, prieš akis tikriausiai iškyla fantastiniuose Holivudo filmuose matyti vaizdai. Grėsminga dinozaurų išvaizda, įspūdingi gabaritai ir nuolatinė kova dėl išlikimo neleidžia nuo ekrano atplėšti akių. Dalis viso to tėra menininkų vaizduotės vaisiai. Dinozaurai – tai ne tik gigantiško dydžio grobuonys. Kita vertus, jų gyvenimas buvo išties kupinas šiais laikais sunkiai suvokiamų iššūkių.
Dinozaurai Spiclypeus shipporum
Dinozaurai Spiclypeus shipporum / Kanados muziejaus nuotr.

Vilniaus universiteto paleontologo dr. Andrejaus Spiridonovo teigimu, kino filmuose vaizduojamiems dinozaurams labiausiai trūksta... plunksnų. Priešingai nei esame įpratę galvoti, didžioji dalis plėšriųjų dinozaurų buvo ne pliki, o šiek tiek panašūs į didžiulėmis plunksnomis pasipuošusius stručius. Šių priešistorinių gyvūnų dydis taip pat buvo įvairus. Augti dideliems buvo verta, nes tai suteikdavo daugiau galimybių išlikti. Dėl šios priežasties kai kurių dinozaurų ilgis siekdavo net 60 metrų. Ir visgi kiti būdavo ne ką didesni nei mūsų namuose laikomos katės.

VIDEO: Mokslo sriuba: apie senovinius dinozaurus

Dinozaurų karaliavimas Žemėje truko apie 160 milijonų metų. Jų išnykimą lėmė keli katastrofiniai įvykiai, supurtę planetą prieš 65 milijonus metų. Virtinė ugnikalnių išsiveržimų taip pakeitė aplinkos sąlygas, kad prie jų prisitaikyti sugebėjo tik stipriausieji. Bet net ir jiems lemiamą smūgį sudavė į dabartinį Jukatano pusiasalį atsitrenkęs 10 kilometrų skersmens asteroidas. Mechaninė smūgio banga nuniokojo visą Vakarų pusrutulį. Negana to, sudegus smūgio vietoje slypėjusiai naftai, Žemėje užvirė tikras pragaras: dar labiau užsiteršė oras, įkaito atmosfera, prasidėjo visuotiniai gaisrai ir rūgštūs lietūs. Išlikti sugebėjo tik mažiausieji dinozaurai, kurių palikuonis puikiai pažįstame ir mes. Tai paukščiai.

Laida „Mokslo sriuba“ – tai ne pelno siekianti jaunų žmonių iniciatyva, kuriama bendradarbiaujant su Baltijos pažangių technologijų institutu. „Mokslo sriubą“ galima ragauti kiekvieną šeštadienį 9:30 val. per LRT Kultūrą, o išalkus dar – per „YouTube“ paskyrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius