Mutavusi naujojo koronaviruso atmaina aptikta ir Sibire

Rusijos vartotojų apsaugos tarnybos vadovė antradienį paskelbė, jog Sibiro regione aptikta mutavusi koronaviruso, sukeliančio COVID-19, atmaina, rašo „The Moscow Times“.
Koronavirusas Rusijoje
Koronavirusas Rusijoje / TASS nuotr.

„Matome tam tikrus pokyčius baltymuose, ir šie pokyčiai, aptikti Sibire, leidžia mums daryti prielaidą, jog šis regionas formuoja savo koronaviruso versiją su tam tikromis mutacijomis“, – mokslininkų suvažiavime sakė „Rospotrebnadzor“ vadovė Anna Popova.

Rusijoje šiuo metu vyksta koronaviruso „persislinkimas“ iš ankstesnio epicentro – Maskvos – į regionus, kuriuose dabar, pakilus antrajai COVID-19 bangai, fiksuojami trys ketvirčiai naujų užsikrėtimų ir mirčių. Kai kuriuose Rusijos regionuose pastarosiomis savaitėmis skelbiama, jog morgai yra perpildyti ir tragiškai trūksta ligoninių lovų bei medicininio personalo.

Valstybinė naujienų agentūra TASS citavo A.Popovą kaip teigusią, kad jokia iš Rusijoje aptiktų viruso mutacijų kol kas nėra padidinusi nei to viruso plitimo greičio, nei žmogaus gyvybei keliamo pavojaus.

Ji pažymėjo, kad palyginus rusiško koronaviruso genomą su „pasauliniu“ paaiškėjo, kad daug viruso atmainų yra importuota iš vakarų Europos, bet visai nėra atmainų, atkeliavusių iš Kinijos.

„Rusijoje nėra cirkuliuojančių koronaviruso atmainų, kurios būtų atgabentos į mūsų šalį iš Kinijos“, – sakė A.Popova.

Virusai mutuoja nuolat. SARS-CoV-2 gebėjimas užkrėsti žmones ir persiduoti iš žmogaus žmogui yra kelių tokių mutacijų pasekmė, tačiau ne kiekviena mutacija reiškia, kad virusas tapo kuo nors pavojingesniu.

Bet šiuo metu jau yra žinoma, kad viena viruso atmaina, vadinama 614G, mutavusi Europoje, smarkiai padidina viruso dauginimosi greitį ir padidina jo užkrečiamumą, tačiau nedidina užsikrėtusiųjų mirtingumo ir yra jautri vakcinoms, kurių klinikiniai tyrimai artėja prie pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius