Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja metalo putų medžiaga šarvus pramušančias kulkas paverčia dulkėmis

Mokslininkai sukūrė nedidelio svorio metalo putas, kurios gali šarvus praskrodžiančias kulkas akimirksniu paversti dulkėmis. Ši revoliucinė medžiaga gali būti pritaikyta daugybėje sričių – nuo kovos lauko iki kosmoso tyrimų ar branduolinių atliekų saugojimo, rašo independent.co.uk.
Kulkų gamykla Jutoje
Kulkų gamykla Jutoje (asociatyvi nuotr.) / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kulka Šarvai

Mechanikos ir aerokosmoso profesorė iš Šiaurės Karolinos valstijos universiteto Afsaneh Rabiei savo karjerą praleido kurdama metalo putas (composite metal foams – CMP).

Jos sukurtame vaizdo įraše matyti, kaip į 2,5 cm storio metalo putos sluoksnį atsitrenkusi 7.62 x 63 mm šarvus pramušanti kulka virsta dulkių debesimi.

VIDEO: NC State: Metal Foam Obliterates Bullets

Akivaizdu, kad ši medžiaga gali būti panaudota mūšio lauke ir pakeisti sunkias ir nepatogias karyboje naudojamas liemenes, tačiau yra ir kitų pritaikymo būdų. 2015 m. mokslininkė nustatė, kad metalo putos puikiai blokuoja rentgeno ir gama spindulius, todėl branduolinių medžiagų gabenimą galėtų padaryti kur kas saugesniu.

Metalo putos taip pat kur kas atsparesnės karščiui ir ugniai, nei tradiciniai metalai, tad atveria galimybes ją pritaikyti kosmoso skrydžiams.

Kol kas apie šią medžiagą žinoma labai nedaug, tad prireiks tolimesnių bandymų ir testų, kad būtų įvertintos tikrosios metalo putų galimybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius