Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas pretendentas į didžiausią sausumos gyvūną istorijoje – 26 metrų ilgio titanozauras

Tarptautinė paleontologų komanda aptiko Mezozojaus epochos gyvūną dinozaurą Drednoutą (Dreadnoughtus schrani). Šis 65 tonas svėręs ir 26 metrų ilgio dinozauras yra sunkiausias atrastas gyvūnas, kurį mokslininkams iki šiol pavyko pamatuoti jiems žinomais būdais. Šio dinozauro fosilijos yra ir didžiausia mokslininkų kada nors rasta vieno organizmo vientisa dalis.
Dinozauro dydžio ir svorio palyginimas
Dinozauro dydžio ir svorio palyginimas

„Kai kalbama apie didžiausių dinozaurų paiešką, kuriuos mes vadiname titanozaurais, rasti maždaug penktadalio viso kūno dydžio gyvūno fosiliją yra didelė sėkmė, – sakė vyriausiasis Drekselio universiteto vadovas Kennethas Lacovaras. – Paprastai randama tik dalis išmėtytų kaulų. Iki šiol didžiausias rasta fosilija sudarė maždaug 27 proc. pirminio gyvio kūno, o mes radome 70 procentų.“

Be to, įdėmiau išstudijavę dinozauro kaulus, mokslininkai išsiaiškino, kad, nors titanozauras buvo milžiniškas, iki mirties augti jis dar nebuvo nustojęs.

Priežastis, dėl kurios didelės fosilijos atrandamos retai yra ta, kad fosilizacija vyksta tuomet, kai gyvūnų dalys būna padengtos nuosėdomis. Tai, kad šis titanozauras buvo palaidotas taip greitai, yra neįtikėtinas atsitiktinumas. Mokslininkai mano, kad tokią greitą gyvūno fosilizaciją nulėmė vietovę apnikę potvyniai, rašo popularmechanics.com.

K.Lacovara su šiuo dinozauru susidūrė išvykęs į fosilijų paiešką Pietinėje Argentinos dalyje esančioje provincijoje Santa Kruze. Tuomet rasti du tos pačios rūšies dinozaurai, iš kurių didesnysis buvo sudarytas iš 115 masyvių kaulų ir vieno danties.

Iš viso prireikė net 4 kelionių per metus, kad iš rastos vietos būtų surinktos visos dinozauro dalys ir dar ketverių metų, kol dinozauro fosilijos paruoštos tyrimui.

Dinozauro Drednouto uodega
Dinozauro Drednouto uodega

Pirminiai paleontologų skaičiavimai rodo, kad Drednoutas gyveno vėlyvajame Kreidos periode (maždaug 77 mln. metų prieš Kristų) ir gyveno aukštuose bei tankiuose miškuose. Be to, įdėmiau išstudijavę dinozauro kaulus, mokslininkai išsiaiškino, kad, nors titanozauras buvo milžiniškas, iki mirties augti jis dar nebuvo nustojęs.

Ši dinozaurų rūšis yra viena iš pretendentų tapti didžiausiu kada nors mūsų planetoje gyvenusiu sausumos gyvūnu, tačiau K.Lacovara tikina, kad tokius pareiškimus daryti dar anksti. Iki šiol didžiausio sausumos gyvūnų Žemėje titulas priklauso Argentinozaurui. Tačiau šio dinozauro dydis apskaičiuotas iš vos 5 proc. viso kūno fosilijų.

Paleontologams sprendžiant apie gyvūno svorį svarbiausi yra keli kojų kaulai ir iš visų dinozaurų, kurių kojų kaulus pavyko rasti, Drednoutas yra didžiausias.

Šis atradimas dar svarbus ir tuo, kad remdamiesi didele fosilija paleontologai visame pasaulyje galės kurti kompiuterių modelius, kad atsakytų į esminius, tačiau sudėtingus klausimus apie šiuos masyvius kadaise Žemėje karaliavusius gyvūnus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius