Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Naujausio tyrimo išvados: „Roundup“ žudo bites

Atlikus mokslinį tyrimą nustatyta, kad dažniausiai pasaulyje naudojamas herbicidas glifosatas, labiau žinomas pagal prekinį pavadinimą „Roundup“, pažeidžia bičių žarnyno bakterijas, dėl ko šie vabzdžiai praranda atsparumą mirtinoms infekcijoms, rašo „The Guardian“.
Negyvos bitės
Negyvos bitės / 123RF.com nuotr.

Ankstesni tyrimai jau buvo parodę, kad neonikotinoidų grupei priskiriami pesticidai yra žalingi bitėms, kurių atliekamas apdulkinimo darbas yra gyvybiškai reikalingas net trims ketvirčiams visų maistinių augalų rūšių. Glifosatas, kurį gamina įmonė „Monsanto“, tiesiogiai veikia fermentą, kurio yra tik augaluose ir bakterijose.

Naujas tyrimas atskleidė, kad glifosatas yra žalingas mikrobiomui, kuris bitėms yra būtinas augti ir apsisaugoti nuo ligas sukeliančių bakterijų. Mokslininkai nustatė, kad visų laikų populiariausias žemės ūkyje naudojamas cheminis junginys gali būti bent iš dalies kaltas dėl pasaulinio bičių populiacijų mažėjimo – ne tik veikdamas tiesiogiai, bet ir mažindamas maitinimuisi tinkamų augalų įvairovę.

„Parodėme, kad bites paveikus tokiomis glifosato dozėmis, kokios yra dokumentuotos aplinkos apsaugos tyrimuose, sumažėja vabzdžių žarnyne dominuojančių bakterijų rūšių gausa“, – tyrimo išvadose rašo Teksaso universiteto (JAV) mokslininkas Erickas Motta. Jis su kolegomis nustatė, kad jaunos bitės darbininkės, paveiktos glifosato, dažniau žūdavo nuo infekcijų, sukeliamų dažnai sutinkamų bakterijų.

Liepą buvo publikuotas ir Kinijos mokslininkų tyrimas, kurio autoriai nustatė, kad paveikus glifosatu bičių lervos auga lėčiau ir žūva dažniau. Dar ankstesnis, 2015 metų tyrimas, parodė, kad šis herbicidas bitėms „pakenkia kognityviniams gebėjimams, būtiniems, kad bitės sėkmingai grįžtų į savo avilį“.

Aplinkos apsaugos grupės „Buglife“ atstovas Mattas Sharow įžvelgė ir dar didesnę glifosato grėsmę apdulkinantiems vabzdžiams. „Didžiausias bitėms daromas glifosato poveikis yra laukinių žydinčių augalų, nuo kurių priklauso bičių maitinimasis, sunaikinimas. Ligšioliniai moksliniai tyrimai rodo, kad tiesioginis šio junginio toksiškumas bitėms yra ganėtinai menkas, tačiau naujausias tyrimas aiškiai parodė, kad herbicidai gali pasižymėti reikšmingais nepageidaujamais poveikiais“, – sakė jis.

Glifosatas
Glifosatas

Sasekso universiteto (JK) profesorius Dave'as Goulsonas sakė: „dabar atrodo, kad tenka įtraukti glifosatą į sąrašą sunkumų, su kuriais susiduria bitės. Šis tyrimas taip pat pateikia daugiau įrodymų, jog plataus masto, didelių kiekių pesticidų naudojimas gali pasižymėti iš anksto sunkiai prognozuojamais neigiamais poveikiais“.

Melburno RMIT universiteto (Australija) chemikas Oliveris Jonesas tyrimo išvadoms nepritaria: „mano manymu, tyrime panaudotos glifosato dozės buvo didokos. Mokslinis tyrimas tik parodo, kad glifosatas potencialiai gali sąveikauti su žarnyno bakterijomis, o ne kad realiai sąveikauja su jomis realioje aplinkoje“.

Ypatingai kritiškai apie tyrimo išvadas atsiliepė „Monsanto“ atstovas spaudai: „teiginiai, kad glifosatas kažkaip neigiamai veikia bites, yra tiesiog netiesa. Joks didelės apimties tyrimas nėra nustatęs sąsajų tarp glifosato naudojimo ir bičių populiacijų mažėjimo. Daugiau nei 40 metų vykdomi patikimi, nepriklausomi moksliniai tyrimai rodo, kad šis junginys nekelia jokios nepamatuotos žalos nei žmonėms, nei gyvūnams, nei aplinkai apskritai“.

Naujausio tyrimo ataskaitoje, kuri publikuota leidinyje „Proceedings of the National Academy of Sciences“, teigiama, kad kai kurios gerosios bičių žarnyno bakterijos turi fermentą, tiesiogiai sąveikaujantį su glifosatu. Taip pat nustatyta, kad glifosato poveikis slopina ką tik išsiperėjusių bičių-darbininkių gebėjimą užsiauginti normalų žarnyno mikrobiomą.

Glifosato žalą žarnyno bakterijoms buvo parodęs ir ankstesnis, mažos apimties tyrimas su pelėmis. „Žarnyno bakterijos atlieka gyvybiškai svarbų vaidmenį palaikant gerą pačių įvairiausių organizmų – nuo bičių iki žmonių – sveikatą. Dėl to atradimas, kad šios bakterijos yra jautrios dažniausiai naudojamam pesticidui pasaulyje, kelia susirūpinimą“, – sakė D.Goulsonas.

Yra žinoma, kad žmonės su maistu – pavyzdžiui, su javų dribsniais – suvartoja nemenkus glifosato kiekius, tačiau moksliniai duomenys, siejantys žmonių sveikatą su šiuo junginiu, yra gana prieštaringi. Rugpjūtį JAV teismas pateikė sprendimą, pagal kurį „Monsanto“ privalo išmokėti 289 mln. JAV dolerių sumą ieškovui po to, kai bylos žiuri nusprendė, kad herbicidas ieškovui sukėlė vėžį. Rugsėjo 19 d. įmonė aukštesnės instancijos teismui pateikė prašymą panaikinti šį sprendimą.

2015 metais Pasaulio sveikatos organizacijos Vėžio tyrimų agentūra IARC glofosatą apibūdino kaip „tikėtinai kancerogenišką žmonėms“, nors vėliau net kelios tarptautinės agentūros pateikė priešingą vertinimą. „Monsanto“ tvirtina, kad glifosatas yra saugus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius