Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauji mokslininkų tyrimai atskleidžia, kad žemaūgiai gyvena ilgiau

Per pastarąjį šimtmetį vidutinis europiečių ūgis padidėjo keliolika centimetrų ir palaipsniui didėja toliau. Tačiau panašu, kad, žiūrint iš ilgaamžiškumo pusės, laimi tie, kurie yra mažiausi.
Verslas
Žemaūgis prieš aukštaūgį / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Genetika Genai

Prie tokios išvados priėjo mokslininkai, ištyrę 8006 japonų – amerikiečių kilmės vyrus iš Oahu salos Havajuose, stebėtus daugiau nei 40 metų. Visi japonai buvo gimę 1900 – 1906 m. ir buvo „genetiškai ir kultūriškai homogeniški“, o tai leido mokslininkams padaryti įdomių įžvalgų.

Jie nustatė, kad žemaūgiai žmonės dažniau turėjo apsaugantį geną FOXO3, kuris, atliekant ankstesnius tyrimus, buvo sietas su ilgesniu gyvenimu, rašo popsci.com. Šis genas yra susijęs su auglių slopinimu, medžiagų apykaitos funkcionavimu ir ląstelių apsauga nuo oksidacinio streso.

Jis taip pat susijęs su ūgiu ir kūno dydžiu gyvūnuose. „Šis tyrimas pirmą kartą parodo, kad kūno dydis yra susijęs su genu FOXO3, – sako Havajų universiteto mokslininkas ir tyrimo bendraautorius Bradley'is Willcoxas. – Apie ryšį tarp ūgio ir gyvenimo trukmės gyvūnuose žinojome anksčiau, apie žmones to paties pasakyti iki šiol negalėjome.“

Tiesa, tyrimas, kaip neretai būna moksle, iškelia dar daugiau klausimų negu pateikia atsakymų – žurnale PLOS ONE išspausdintame tyrime mokslininkai tikina nežinantys, kodėl egzistuoja ryšys tarp ilgaamžiškumo ir žmonių ūgio. Kol kas įtikinamiausia hipotezė yra ta, kad geno įtaka ilgaamžiškumui susijusi su jo netiesiogine role reguliuojant insuliną.

Tiesa, remiantis šiuo tyrimu, negalima daryti išvados, kad kiekvienas aukštesnis žmogus turi didesnę tikimybę numirti – tyrėjai pažymi, kad žmonės gali ilgai išgyventi ir neturėdami FOXO3 geno. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius