Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujų tyrimų duomenys rodo – globalinio atšilimo sulėtėjimas tebuvo iliuzija

JAV mokslininkai sako, kad nauji tyrimai kelia abejonių, ar per pastaruosius metus globalinis atšilimas buvo sulėtėjęs, o vadinama globalinio atšilimo „pauzė“ tėra iliuzija, kuri kilo dėl netikslių matavimų, rašo BBC.
Išdžiuvęs Huangyangchuano rezervuaras Kinijoje
Išdžiuvęs Huangyangchuano rezervuaras Kinijoje (asociatyvi nuotr.) / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Atnaujinti stebėjimų duomenys rodo, kad temperatūra per pastaruosius 15 metų nesistabilizavo, praneša JAV Nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracija (NOAA).

Naujieji stebėjimai parodo ką kita – nuo 2000 m. iki 2014 m. temperatūra galėjo pakilti 0, 116 laipsnio, o nuo 1950 m. iki 1999 m. – 0,113 laipsnio 

Idėja apie globalinio atšilimo sulėtėjimą buvo priimta pastebėjus, kad šio amžiaus pradžioje temperatūros, lyginant su XX a. pabaigos, sumažėjo.

Tai buvo aiškinama įvairiai – vulkanų, Saulės aktyvumo ar vandenynų srovių pokyčiais.

Tačiau nauji tyrimai, kurie atlikti naudojant skirtingus metodus ir į kuriuos buvo įtraukti vandenynų paviršiaus temperatūrų duomenys, pakoreguoja vandenynų temperatūros stebėjimus.

Taip pat skaitykite: Klimatologai perspėja, kad šie metai bus karščiausi Žemės istorijoje

Peteris Stottas iš Meteorologijos tarnybos sako, kad per pastaruosius 15 metų temperatūra kilo lėčiau nei prieš dar 15 ankstesniųjų.

„Tai byloja apie natūralius pokyčius klimato sistemoje arba kitus išorinius faktorius, kurie galėjo turėti įtakos temperatūrai. Labai svarbu, kad mes toliau atliktume tyrimus“, – sako meteorologas.

Tarpvyriausybinės klimato kaitos organizacijos (IPPC) duomenys rodė, kad nuo 1998 iki 2012 m. temperatūra pakilo 0,05 laipsniais Celsijaus. Palyginimui, nuo 1951 iki 2012 m. temperatūra esą pakilo 0,12 laipsnio Celsijaus.

O naujieji stebėjimai parodo ką kita – nuo 2000 m. iki 2014 m. temperatūra galėjo pakilti 0, 116 laipsnio, o nuo 1950 m. iki 1999 m. – 0,113 laipsnio Celsijaus. Taigi iš tiesų temperatūros pokytis tebuvo minimalus.

„IPPC prieš dvejus metus padarytas teiginys daugiau nebegalioja – temperatūra per pastaruosius 15 metų Žemėje kilo kur kas stabiliau nei per ankstesnius 30 – 60 metų“, – sakė NOAA direktorius dr. Thomasas Karlas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius