-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepopuliarus požiūris: kapitalizmas išgelbės pasaulį

MIT ekspertas mano, kad daugelis neįvertina kapitalizmo pasiekimų, dėl kurių galime mažiau dėmesio kreipti į prognozes apie badą ir išteklių deficitą. Su tuo žmonija susitvarkys, naudodama naujas technologijas. Dėmesį reikia sutelkti į tas problemas, kurių kapitalizmas išspręsti negali.
Klimato kaitos sukeliami orų kraštutinumai
Klimato kaitos sukeliami orų kraštutinumai / 123RF.com nuotr.

Daugelis ekspertų mano, kad kapitalizmas ir vartojimo augimas yra pagrindinė ekologinių problemų, įskaitant ir pasaulinį atšilimą, priežastis. Tačiau Masačusetso technologijų instituto (JAV) tyrėjas Andrew McAfee savo straipsnyje leidinyje "Wired" surizikavo išsakyti alternatyvų ir ganėtinai nepopuliarų požiūrį.

A.McAfee įvardina niūrias tarptautinių organizacijų prognozes. Pavyzdžiui, JTO paskelbė, kad dėl klimato kaitos ir dirvos degradacijos žmonija įžengė į maisto produktų krizės epochą. Problemų yra ne tik su maisto produktais, bet ir su žaliavomis, visų pirma, su retųjų žemių elementais.

Kaip bebūtų, tyrėjas mano, kad kapitalizmas ir technikos progresas žmoniją ne tik išgelbės, o ir sukurs klestėjimą.

A.McAfee nagrinėja du garsius mokslo veikalus, kuriuose jau praėjusio amžiaus septintojo ir aštuntojo dešimtmečio sandūroje žmonijai buvo numatomi sunkūs laikai — Paulo R. Ehrlicho „Populiacijos bombą“ ir Romos klubo užsakymu parengtą ataskaitą „The Limits to Growth“.

P.R.Ehrlicho žmonių skaičiaus augimo prognozė pasirodė itin tiksli, visgi, nepaisant skaičiavimų, masinio bado tai nesukėlė. „Augimo ribose“ irgi netrūksta išsipildžiusių prognozių, visgi tvirtinimai apie metalų ir kuro trūkumą pasirodė esantys klaidingi.

A.McAfee nuomone, kai kurios prognozės netikslios, nes jose neatsižvelgiama į žmonėms būdingą išradingumą ir laisvosios rinkos pranašumus. Kilus kokio nors išteklio deficitui, žmonės kaskart rasdavo jam pakaitalą arba alternatyvų šaltinį.

Be to, galima vartoti daugiau, sunaudojant mažiau resursų ir energijos. Pasak A.McAfee, tai vyksta jau dabar, kai efektyviau naudojamos žaliavos. Pavyzdžiui, naudodami jutiklius, ūkininkai naudoja mažiau vandens, trąšų ir pesticidų. O aliumininių skardinių gamintojai, naudodami naują dizainą, sunaudoja gerokai mažiau aliuminio.

Tyrėjai šį procesą vadina „vartojimo dematerializacija“ ir tvirtina, kad jis vyksta visoje ekonomikoje.

A.McAfee pripažįsta rimtą globalaus atšilimo keliamą grėsmę, tačiau netiki, kad dėl jo kils masinis badas. Jo žodžiais tariant, mokslo progresas padės išmaitinti žmoniją, net jeigu ji, kaip prognozuojama, iki 2050 padidės dar 2 mlrd. Medžiagų deficito tyrėjas taip pat nesitiki.

Tačiau tai nereiškia, kad procesą galima palikti likimo valiai. Yra problemų, su kuriomis vien kapitalizmas ir techninis progresas nesusidoros. Tarp jų – oro taršos problema, šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijos, retų ir nykstančių rūšių saugojimas, o taip pat – ekonominė nelygybė. Šias problemas reikia išspręsti greičiau, tačiau nerimauti dėl greito išteklių išsekimo nereikia, apibendrina A.McAfee.

Ne pirmą kartą išsakomas A.McAfee požiūris gali atrodyti kaip žvilgsnis per rožinius akinius. Daugelis ekspertų kritikuoja jį dėl perdėto optimizmo, trukdančio realiai vertinti žmonijai kylančius iššūkius. O būtent, faktas, kad anksčiau mūsų rūšiai pavykdavo išgyventi visas kilusias krizes, negarantuoja jos išgyvenimo šįkart.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius