-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Mokslininkai rengiasi mamutų klonavimo operacijai

Panašu, kad plaukuotieji mamutai gali būti prikelti iš nebūties – mokslininkai mano, kad tai įmanoma padaryti, nes snieguotuose Sibiro tyruose buvo rasti sušalę, tačiau puikiai išsilaikę vieno šių priešistorinių gyvūnų patelės palaikai. Sibire rastos mamytės kūnas yra taip gerai išsilaikęs, jog biologai neatmeta galimybės ją klonuoti.
Nešamas mamuto jauniklio kūnas
Nešamas mamuto jauniklio kūnas / „Scanpix“/„ RIA Novosti“ nuotr.
Temos: 3 Mamutas DNR Dramblys

Mokslininkai viliasi, kad jiems pavyks atkurti šią seniai, prieš kelis dešimtis tūkstančių metų išnykusią rūšį.

„Atkurti mamutų rūšį klonuojant ar manipuliuojant genais – užduotis, kurios įgyvendinimui reikės labai daug laiko, – pasakoja Pietų Korėjos genetikas Insungas Hwangas. – Mes stengiamės kiek galėdami, kad gyvo mamuto sulauktų dar mūsų karta. Kai kurie mūsų kolegos toliau analizuoja šio mamuto rūšies genomą. Tai – ilgas ir sudėtingas procesas, kuris vargu ar bus užbaigtas netrukus.“

Gamtos istorijos muziejaus mamutų biologijos ekspertė Tori Herridge mano, kad etinė/ moralinė šio gyvūno klonavimo kaina – per didelė, nes pareikalaus surogatinių Azijos dramblių įtraukimo ir išnaudojimo.

Gamtos istorijos muziejaus mamutų biologijos ekspertė Tori Herridge mano, kad etinė/ moralinė šio gyvūno klonavimo kaina – per didelė, nes pareikalaus surogatinių Azijos dramblių įtraukimo ir išnaudojimo.

„Klonavimui medžiagą renkantys Pietų Korėjos mokslininkai džiūgauja, nes kuo geriau išsilaikę audiniai, tuo daugiau šansų, kad juose pavyks rasti tinkamų DNR, – atkreipia dėmesį ji. – Tačiau esminis moralinis ir etinis šio eksperimento momentas – klonavimo procese neišvengiamai reikės surogatinės motinos, kuria turės tapti kuri nors azijinių dramblių patelė. Manau, kad klonuojant mamutą galbūt prireiks daugybės azijinių dramblių aukų.“

„Paleontologams dažniausiai nebūna kito pasirinkimo – tik įsivaizduoti tyrinėjamus išnykusius gyvūnus, – tęsia T. Herridge. – Vis dėlto tenka pripažinti, kad patyrinėti tikrus mamuto organizmo audinius ir iki pažastų sukišti rankas į gličias, drėgnas ir, atleiskit už atvirumą, ne žemuogėmis kvepiančias mamuto kepenis, be abejo, būtų vienas įsimintiniausių momentų mano gyvenime – niekuo ne prastesnis už vestuvių dieną.“

Informacija, kurią mokslininkai surinko „Buttercup“ skrodimo metu, atskleidė daugybę dalykų apie jos gyvenimą ir mirtį, taip pat nubrėžė ateities tyrimų gaires. 

Labai gerai išsilaikę suaugusios mamutės palaikai buvo rasti 2013 m. gegužę. 2,5 metro ūgio mamutė, kaip byloja autopsijos rezultatai, nudvėsė būdama 50 metų. Ji yra maždaug dramblio dydžio. Didžioji dalis jos kūno, trys kojos, galva ir straublys buvo puikios būklės, nors mokslininkai išsiaiškino, kad šiais pelkėje įklimpusios ir taip žuvusio mamuto patelės palaikais kadaise mito ir plėšrūnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius