Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nulūžęs dantis dinozauro uodegoje įrodo, kad tiranozaurai buvo grobuonys

Nulūžęs tiranozauro dantis, rastas įstrigęs kito dinozauro uodegos slankstelyje, laikomas pirmuoju aiškiu įrodymu, kad mėsėdžių pasaulio karaliai iš tikrųjų mito gyvu grobiu, pranešė JAV paleontologai.
Tiranozauras
Asociatyvinė nuotrauka. Tiranozauras / „Scanpix“ nuotr.

Mokslininkai ilgai nesutarė, ar fosilijos iš tiesų įrodo, jog legendinis Tyrannosaurus rex buvo nuožmus medžiotojas, ar tik maitėda, rijęs kritusių dinozaurų lavonus.

Ankstesni radiniai, įskaitant kitų dinozaurų kaulų fragmentus suakmenėjusiame tiranozauro skrandžio turinyje ir netgi tiranozaurų įkandimų žymės ant kitų dinozaurų kaulų, piršo mintį, kad šie kreidos periodo pabaigoje (prieš 100-66 mln. metų) gyvenę padarai buvo grobuonys. Tačiau paleontologai negalėjo atmesti galimybės, kad tiranozaurai mito dvėsena. Mokslininkai pripažįsta, kad ir naujausias radinys negali paneigti tos teorijos.

JAV mokslo žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences“ paskelbtame straipsnyje aprašomas svarbus įrodymas, kad tiranozaurai medžiodavo gyvą grobį – tai kito dinozauro (augalėdžio hadrozauro) stuburo slankstelyje įstrigęs T.rex dantis.

„Dėl to be jokios abejonės šešėlio galima sakyti, kad T.rex puolė gyvą hadrozaurą“, – sakė to straipsnio pagrindinis autorius Robertas dePalma iš Palm Bičo gamtos istorijos muziejaus Floridoje.

Šie kaulai buvo rasti 2007 metais Pragaro upės fosilijų telkinyje, apimančiame dalį Montanos, Šiaurės ir Pietų Dakotos. Fosiliją sudaro du vienas su kitu suaugę slanksteliai, kuriuose įstrigusi didelė tiranozauro danties nuolauža – 3,75 centimetro ilgio smaigalys. Hadrozauro kaulai suaugo po sužalojimo – tai rodo, kad gyvūnas liko gyvas per tą ataką ir užsigydė žaizdas. Tikėtina, kad po to jis gyveno dar ne vienerius metus.

Tiranozaurų dantys dydžiu prilygo bananui. Jeigu dinozauras netekdavo vieno ar kelių dantų, jie galėdavo ataugti bet kokio amžiaus gyvūnui – panašiai kaip mūsų dienų rykliams, sakė R.dePalma.

Kai kurie ekspertai reiškė abejones, ar didžiulis tiranozauras, kuris ūgio buvo sulig dviejų aukštų namu, būtų įstengęs pakankamai greitai bėgioti, kad galėtų veiksmingai medžioti.

Montanos mieste Bozmane įsikūrusio Uolinių kalnų muziejaus paleontologijos skyriaus kuratorius Jackas Horneris (Džekas Horneris) teigė, kad tiranozauro gyvenimo būdas buvo labiau panašus ne į liūto, o į hienos, kuri minta tiek stambiais, tiek smulkiais gyvūnais, taip pat maita ir pačios susimedžiotu grobiu. Paprašytas pakomentuoti naujausią atradimą, J.Horneris savo elektroniniame laiške AFP nurodė, kad tas radinys yra „nereikšmingas“.

„Jis tikrai neatmeta mūsų prielaidos, kad T.rex buvo jokių progų nepraleidžiantis mėsėdis – panašus į hieną. Jis tiesiog rodo, kad tiranozauras įkando hadrozaurui“, – pažymėjo mokslininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius