Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Papildytos realybės projektas perkels sintetinę biologiją į telefonų ekranus

Startuoja dar vienas inovatyvus, tęstinis Vilnius-Lithuania iGEM (pasaulinio sintetinės biologijos konkurso) komandos projektas, kurio tikslas – supažindinti visuomenę su sintetine biologija. Pasitelkdami papildytos realybės technologiją platformos kūrėjai kviečia suprasti svarbiausias disciplinos sąvokas ir veikimo principus.
Vakcinos sandaros modelis
Vakcinos sandaros modelis / iGem

Procesai pasiekiami per QR kodą

Papildytos realybės modeliai padės geriau suprasti apie vis dar pasauliui aktualų koronavirusą, jo vakcinų struktūrą, genų žirklių technologijos veikimą ar genetiškai modifikuotų organizmų kūrimą. Taip pat pristatys mažiau suprantamas sintetinės biologijos, bioinformatikos, baltymų sintezės ir kt. koncepcijas. Nematomi, ląsteliniame lygmenyje vykstantys procesai ir kitos įdomybės bus pasiekiami telefonu nuskaičius žymeklį su QR kodu.

Žymeklius bus galima rasti Vilniaus viešajame transporte, Vilniaus universiteto erdvėse bei miesto kavinėse (sąrašą rasite projekto puslapyje). Tačiau vien sostinės erdvėmis nebus apsiribota –komanda bendradarbiauja ir su kitomis Lietuvos savivaldybėmis. Taip pat planuojama sklaida ir tarp užsienio universitetų.

Neturint galimybės pasiekti žymeklius gyvai ar panaudoti kamerą, modelius bei visą svarbią informaciją galima bus rasti ir projekto puslapyje. Jei norėtumėte projektą įgyvendinti savo aplinkoje – savivaldybėje, darbovietėje, mokykloje ar kurioje kitoje įstaigoje, – kviečiame susisiekti hp@vilniusigem.lt.

Ateitį formuojantis mokslas

iGEM (angl. International Genetically Engineered Machine) – tai kasmetinis tarptautinis akademinis konkursas, siekiantis skatinti sintetinės biologijos progresą. Tarpdisciplininės universitetų studentų komandos sprendžia globalias medicinos, maisto pramonės, energetikos bei kitų aktualių sričių problemas. Viena iš konkurso dalių – edukacija bei visuomenės įtraukimo veiklos. Projektas „6-asis SinBio pojūtis“ yra viena iš Vilnius-Lithuania iGEM komandos šviečiamųjų veiklų.

iGem/Koronaviruso anatomija
iGem/Koronaviruso anatomija

Vilnius-Lithuania iGEM nariai tiki, kad sintetinė biologija – viena iš labiausiai mūsų ateitį formuojančių mokslo disciplinų. Tai – jauna mokslo sritis, apjungianti informacinių technologijų, inžinerijos ir gyvybės mokslų principus. Jos pagrindinis tikslas – sukurti, patobulinti bei pritaikyti įvairius naujus biologinius komponentus, funkcijas ar biologines sistemas, siekiant praktiškai pritaikyti anksčiau gyvojoje gamtoje neegzistavusius biologinius prietaisus ir produktus.

Komanda siekia padaryti šią discipliną kuo suprantamesnę visiems ir taip ne tik griauti mitus, kylančius iš nežinojimo, bet ir sudominti potencialo turinčius moksleivius bei galbūt paskatinti juos rinktis gyvybės mokslus ateityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius