Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulinis atšilimas daro įtaką pasaulio ekonomikai

Turbūt niekada nesvarstėtė, kas nutiks 2100 metais. „New Scientist“ rašo, kad klimato atšilimas 2100 metais privers susitraukti pasaulinę ekonomiką.
Birža
Ekonomika. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ispanijos nevyriausybinė organizacija „DARA“ atliko tyrimą ir teigia, kad 2100 metais pasikeitęs klimatas pasaulinį bendrą vidaus produktą (BVP) privers susitraukti 1,6 proc.

Ankstensniuose tyrimuose nebuvo svarstoma galimybė, kad klimatas gali daryti įtaką produktyvumui, tuo tarpu temperatūros padidėjimas rodo, kad žmonės nėra tokie produktyvūs dirbdami.

„Anksčiau buvo manyta, kad temperatūros padidėjimas netūrės jokios įtakos darbo sąlygoms ir gyvenimui. Tačiau jau dabar 5 milijardai žmonių, gyvenantys karštose Žemės planetos dalyse, jaučia pakilusios temperatūros padarinius“, – sako Švedijos Umea universitete dirbantis Tordas Kjellstromas.

Klimato kaita gali atsiliepti ir maisto kainoms. 15min.lt jau rašė apie „What's Cooking? Adaptation & mitigation in the UK food system“ ataskaitą, kurioje teigiama, kad iki 2050 metų didžioji dalis Jungtinės Karalystės gyventojų neišgalės įsigyti pagrindinių maisto produktų (pavyzdžiui, mėsos). Ir šis kainų šuolis bus jaučiamas visame pasaulyje.

Viso pasaulio ūkininkai susidurs su dviem iššūkiais, dėl kurių didės maisto kainos. Ūkininkai turės sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijos kiekį ir tuo pačiu metu reikės išmokti susidoroti su klimato pasikeitimo sukeltomis pasekmėmis. Kovojant su šiais dviem iššūkiais maisto kainos tik didės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius