Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patys pažangiausi dabartiniai britų naikintuvai bus varomi alkoholiu ir margarinu

Jungtinės Karalystės gynybos ministerija paskelbė ambicingus planus net 50 procentų reaktyvinių lėktuvų kuro pakeisti atsinaujinančiais, perdirbtais „įpilamais“ kuro šaltiniais, praneša „Popular Mechanics“.
„Eurofighter“ naikintuvai
„Eurofighter“ naikintuvai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai reiškia, kad „Lockheed Martin F-35“ ir „Eurofighter Typhoon“ naikintuvai iš esmės bus varomi alkoholiu, margarinu ir kitais perdirbtais namų ūkio produktais.

Pranešimas buvo paskelbtas kaip dalis Jungtinės Karalystės siekio iki 2050 m. sumažinti išmetamo anglies dioksido kiekį ir tapti neutralia klimato kaitai šalimi.

Kaip aiškina „Monch“, „įpilami“ kuro šaltiniai yra „hidrinti riebalai ir aliejus, medienos atliekos, alkoholis, cukrus, buitinės atliekos, biomasė ir dumbliai“.

Skaičiavimai rodo, kad 30 procentų kuro pakeitus alternatyviu šaltiniu, CO2 išmetimas galėtų sumažėti 18 procentų. Atliekų naudojimas kurui taip pat turi papildomą naudą, nes neleidžiama joms patekti į sąvartynus.

Revoliucija tvariose kelionėse lėktuvu?

Tvaraus kuro siekis vyksta kartu su neseniai paskelbtu Jungtinės Karalystės karinio biudžeto pranešimu, kuriame ji įsipareigojo didinti karines išlaidas ateinančius 30 metų.

Civilinė aviacija greičiausiai eis gynybos pėdomis, o tai gali būti tik geras dalykas. Tiesą sakant, jau žengiama ta linkme: aviakompanijos „Virgin Atlantic“ komerciniuose skrydžiuose jau naudojamas atliekų pagrindu pagamintas biokuras, o ateityje aviakompanija savo lėktuvuose žada naudoti biodegalus iš dumblių.

Įprastai karinė technologinė pažanga vėliau persikelia ir į civilinę sritį, todėl visa tai gali rodyti tvarių kelionių oru revoliuciją. Tokiu atveju bus šaunu pamatyti, kaip naikintuvai, skrendantys viršgarsiniu greičiu, iš dalies bus varomi jūsų išmestais skrebučiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius