Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per penkerius metus ketinama pasiūlyti sintetinį alkoholį, nesukeliantį pagirių

Chemijos ekspertai tvirtina, kad per penkerius metus turėtų būti sukurtas sintetinis alkoholio pakaitalas, kuris sukelia girtumo pojūtį, tačiau nesukelia pagirių, rašo independent.co.uk.
Nealkoholiniai kokteiliai
Ateityje nuo nealkoholinių kokteilių bus galima apgirsti, bet nejausti pagirių / Vida Press nuotr.

Sintetinis alkoholis, kuriam jau suteiktas pavadinimas „Alcarelle“, yra kuriamas profesoriaus Davido Nutto – jis įsitikinęs, kad jo išradimas, pasiekęs reguliuojamas rinkas, sukels alkoholio vartojimo perversmą.

Anksčiau profesorius yra dirbęs JK vyriausybės vyriausiuoju patarėju narkotikų klausimais, tačiau neteko darbo po to, kai viešai paskelbė, kad ekstazis ir LSD yra mažiau žalingi už alkoholį junginiai. Su partneriu Davidu Orrenu jis sukūrė alkoholį pakeičiančią molekulę, kurią pakrikštijo „alkosintu“.

VIDEO: Alcosynth: The hangover-free future of drinking

Anot D.Nutto, idėja kurti sintetinį alkoholį jam kilo po to, kai 1983 metais jis, dar būdamas doktorantu, sukūrė priešnuodį alkoholiui.

„Tyrinėjau alkoholio poveikį gama-amino sviesto rūgšties (GASR) sistemai“, – sakė mokslininkas. Ir nors ilgainiui jis suvokė, kad jo sukurtas priešnuodis yra pernelyg pavojingas vartoti žmonėms, D.Nuttas nusprendė toliau tyrinėti GASR receptorius ir jų reakciją į alkoholį.

Sukūręs alkosintą D.Nuttas tvirtino, kad šis junginys specifiškai jungiasi prie GASR receptorių, taip sukeldamas girtumą, tačiau nesijungia prie kitų receptorių, todėl nesukelia tokių nepageidaujamų poveikių, kaip galvos skausmas.

„Mes žinome, kuriose smegenų vietose alkoholis sukuria „geruosius“ ir „bloguosius“ poveikius ir nuo kurių konkrečių receptorių tai priklauso – GASR, glutamato ir kitų, tokių kaip serotonino bei dopamino receptoriai. Alkoholio poveikis yra sudėtingas, tačiau galima bandyti paveikti tik tas smegenų dalis, kurias norima paveikti“, – aiškino mokslininkas.

Sintetinį alkoholį taip pat bus galima modifikuoti. Tai reiškia, kad žmonės galės pasirinkti, ar nori jausti išgėrę kaip per vakarėlį, ar kaip pietaudami su kolegomis, tačiau negalės apgirsti iki žemės graibymo.

Šiuo metu „Alcarelle“ poveikį žmogaus organizmui yra išbandęs tik pats D.Nuttas ir kiti jo laboratorijoje dirbantys mokslininkai – junginio saugumo tyrimai dar neatlikti.

Tačiau sintetinio alkoholio išradėjai, kartu su maisto chemikais, jau sudarė penkerių metų planą, leisiantį šį junginį įstatymiškai registruoti kaip maisto priedą arba ingredientą.

Teisinis ingrediento reguliavimas reikalauja, kad būtų įrodyta, jog junginys „nesukelia į alkoholį panašaus toksiško poveikio“ ir „nepasižymi blogaisiais alkoholio poveikiais“, – teigė mokslininkas.

Tuo tarpu pasaulinės alkoholio pramonės analitikas Jonny Forsythas sakė, kad esant tinkamam teisiniam „Alcarelle“ reguliavimui jis atras savo vietą pasaulinėje alkoholio rinkoje, nes „pramonė plečia investicijas į alkoholio alternatyvas“.

„Jeigu iš mokslinės pusės viskas bus gerai, jei jį bus lengva gaminti ir jo skonis bus geras, manau, tai yra perspektyvus junginys“, – sakė analitikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius