Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2016-ųjų prognozės: kokie pokyčiai laukia telekomunikacijų rinkoje?

15min pateikia svarbiausių 2016 metų įvykių apžvalgą įvairiose srityse – nuo politikos ar ekonomikos iki sporto, pramogų ar mados. Jau 2016 m. sausio 6 dieną prasidėsiančiame Ryšių reguliavimo tarnybos dažnių aukcione sužinosime, ar dėl 900 MHz ir 1800 MHz dažnių licencijos varžysis ir ketvirtuoju mobiliu operatoriumi Lietuvoje bandys tapti valstybės valdomas „Telecentras“.

Net jei „Telecentras“ nuspręstų dalyvauti aukcione, telekomunikacijų rinkos dalyviai abejoja įmonės sėkme – dažnių paketai trys, o juos žūtbūt norės įsigyti dabartiniai operatoriai „Omnitel“, „Tele2“ ir „Bitė“, kurie 900 MHz ir 1800 MHz dažniais gali naudotis iki 2017 m. spalio pabaigos.

Pradinė vieno paketo kaina aukcione siekia 10 mln. eurų, ir tikėtina, kad ji operatoriams varžantis tarpusavyje gerokai šoktels, tad neaišku, kaip neseniai pirmą kartą pelno uždirbęs „Telecentras“ už paketą sukrapštytų dešimtis milijonų eurų.

2016-ųjų prognozės: karas su „Islamo valstybe“ – ar įmanoma pergalė prieš terorizmą?

2016 metais turėtų būti užbaigtas vienas didžiausių sandorių ne tik telekomunikacijų rinkoje, bet ir apskritai Lietuvoje – po kelerius metus netilusių kalbų apie „Bitės“ pardavimą ją įsigyti nusprendė „Providence Equity Partners“. Sandorio, kurį galutinai tikimasi pabaigti 2016 metų pirmąjį ketvirtį, suma kol kas neatskleidžiama.

Dabartiniai savininkai „Mid Europa Partners“ „Bitę“ prieš krizę įsigijo už 450 mln. eurų.

Kadangi vieną investicinį fondą keičia kitas, ekspertai sako didesnių pokyčių nelaukiantys – galime išvysti daugiau ir įvairesnių paslaugų ar naujų veidų „Bitės“ vadovų grandinėje, tačiau bendros tendencijos liks panašios kaip ir dabar. 

2015 m. metų pabaigoje Lietuvoje įvyko didelis telekomunikacijų ekspertų prognozuotas sandoris –  „Teo“  iš „TeliaSonera“ įsigijo „Omnitel“. 

Po jungtuvių rinkoje turėtume išvysti daugiau jungtinių plačiajuosčio ir mobiliojo ryšio, interneto, televizijos bei IT paslaugų.

Kaip rodo analogiškų susijungimų pavyzdžiai užsienio šalyse, telekomunikacijų įmonių konsolidavimas paskatina ir kitų rinkos dalyvių susijungimus, tad 2016 m. nereikėtų atmesti dar vienų didelių jungtuvių galimybės.

Užsienio pavyzdžiai taip pat rodo, kad po jungtuvių telekomunikacijų rinkoje didžiausią naudą jaučia vartotojai – jungtinei įmonei pasiūlius pigesnius plačiajuosčio ir mobiliojo ryšio ar kitų paslaugų paketus, kaip žada daryti „Teo“ ir „Omnitel“, kainas mažina ir konkurentai, todėl vartotojai gali džiaugtis šiek tiek pigesnėmis paslaugomis. 

Kitos tendencijos telekomunikacijų rinkoje 2016 m. išliks panašios kaip ir 2015 m. – operatoriai vis daugiau investuos į 4G ryšio aprėpčių didinimą, sparčiai augs mobilių duomenų naudojimas ir 4G palaikančių telefonų skaičius. Nuožmi konkurencija operatoriams neleis didinti kainų, tad Lietuva ir toliau gali išlikti mažiausiai už telekomunikacijų paslaugas mokančia šalimi Europos Sąjungoje.

VISAS 2016-ųjų PROGNOZES RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius