-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prancūzų mokslininkai prognozuos medūzų buvimo vietą ir taip stengsis apsaugoti poilsiautojus nuo skausmingų įgėlimų

Prancūzų Rivjeroje mokslininkai nusprendė prognozuoti medūzų buvimo vietą ir taip apsaugoti poilsiautojus nuo skausmingų medūzų įgėlimų.
Viduržemio jūroje gyvenanti medūza
Medūza. / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Medūza Prancūzija

Tačiau mokslininkų projektas dar tik plėtojamas, tad tenka kliautis vietinės valdžios tradicinėmis priemonėmis, tokiomis kaip tinklai.

Pastaraisiais metais auksiniuose Prancūzų Rivjeros paplūdimiuose pastebima vis daugiau medūzų. Medicinos darbuotojai teigia, kad kiekvieną dieną nuo medūzų įgėlimų jiems tenka gydyti apie 500 žmonių. Mokslininkai nusprendė imtis veiksmų.

„Mes domimės rausvai violetine medūza, kuri kartais plaukiojantiems nemaloniai įgelia. Ji dieną neria gilyn, o į paviršių išlenda naktį. Jos auga, dauginasi, joms reikia maisto. Viską stebime ir paverčiame matematinėmis lygtimis. Sudėję kartu su duomenimis apie vandens ir oro sroves, žinome, kokia tikimybė, kad medūzų bus netoli kranto“, – aiškino mokslininkų komandos vadovas Gabrielis Gorskis.

„Mūsų grupė nusprendė rinkti įvairius duomenis, matuoti temperatūrą, vandens drumstumą, deguonies lygį“, – teigė komandos narys Jean-Yvesas Carvalis.

Mokslininkai gaudo ir pačias medūzas, kad dar tiksliau galėtų įvertinti padėtį. O iš visų surinktų duomenų pateikiama vadinamoji „medūzų prognozė“. Nors projektas dar tik plėtojamas, prognozės jau rengiamos publikuojamos specialioje interneto svetainėje.

Su medūzomis kovoja ir valdžia. Kiekvieną vasarą vandenyje ištempiami tinklai. Nors tai kainuoja apie 40 tūkst. eurų, nutraukti šios praktikos kol kas neketinama. Kliautis vien mokslininkų prognozėmis dar būtų per drąsu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius