-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prie vieno iš didžiausių pasaulyje fizikos tyrimų centro statybų prisijungia ir Didžioji Britanija

Didžiosios Britanijos Mokslo ir technologijos infrastruktūros taryba šiandien ketina pasirašyti oficialų susitarimą, kuriuo patvirtins investuojanti 10 milijonų svarų sterlingų į Vokietijoje statomą, vieną iš didžiausių pasaulyje branduolinės fizikos tyrimų centrų, praneša Guardian.co.uk.
FAIR tyrimų centras yra statomas 20 hektarų žemės plote, o šiam darbui ketinama sunaudoti 35 tūkst. tonų plieno ir 600 tūkst. kubinių metrų betono
FAIR tyrimų centras yra statomas 20 hektarų žemės plote, o šiam darbui ketinama sunaudoti 35 tūkst. tonų plieno ir 600 tūkst. kubinių metrų betono / ion42 (FAIR) nuotr.

Tokia pinigų suma bus skirta Darmštato mieste tebestatomoje Tarptautinėje antiprotonų ir jonų tyrimų infrastruktūroje (angl. Facility for Antiproton and Ion Research, FAIR) vyksiančiam moksliniam projektui „Nustar“, kuriame dalelių eksperimentus atliks ir šios šalies fizikai. Vienas iš tokių eksperimentų turėtų padėti mokslininkams suprasti neutroninių žvaigždžių branduolyje esančios materijos savybes.

FAIR mokslinių tyrimų centro statybos iš viso kainuos 1,4 mlrd. svarų sterlingų, o jame bus atliekami dar trys pagrindiniai dalelių fizikos projektai, kuriuose bus tyrinėjama materijos prigimtis. Be pagrindinių projektų bus vykdomi ir kiti moksliniai tyrimai, prie kurių ketina prisidėti apie 3 tūkst. įvairių sričių mokslininkų bei inžinierių iš daugiau kaip 50 pasaulio šalių.

Jan Schäfer (FAIR) nuotr/Taip turėtų atrodyti pabaigtas statyti FAIR centras
Jan Schäfer (FAIR) nuotr/Taip turėtų atrodyti pabaigtas statyti FAIR centras

Tarptautinėje antiprotonų ir jonų infrastruktūroje ketinama ne tik užsiimti fizikos eksperimentais, bet ir kurti naujas medicinines terapijas, diagnostikos procedūras bei joms reikalingą techniką. Laboratorijose taip pat planuojama projektuoti energiją taupančius aukštos spartos kompiuterius, gaminti naujas medžiagos rūšis. Šie ir kiti išradimai turėtų būti skirti ne tik naudojimui žemėje, bet ir kosminėms misijoms, rašo Phys.org.

FAIR centre eksperimentai bus atliekami su keliais daugiau kaip kilometro ilgio dalelių greitintuvais. Šiais tyrimais bus siekiama išsiaiškinti, kodėl Žemėje esame tokios didelės įvairovės skirtingų cheminių elementų. Eksperimentų metu fizikai taip pat tirs egzotiškas, itin trumpą laiką egzistuojančias materijos daleles, kurios susidaro sprogstant žvaigždėms.

Šiuolaikiniai fizikų sukurti modeliai rodo, kad už geležį sunkesni elementai susidaro supernovų metu. Išsviestos į kosmosą materijos dalelės jungiasi tarpusavyje ir sudaro įvairius kosminius objektus. Tačiau stabilūs atomai yra tik galutinis tokių reakcijų produktas. Taigi norint išsiaiškinti fundamentaliausias materijos savybes būtina atlikti eksperimentus, kurių metu būtų galima ištirti šias laikinai egzistuojančias daleles.

FAIR mokslinių tyrimų centras savo veiklą pradės vykdyti per artimiausius penkerius metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius