Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rastas didžiausias pasaulyje 1,5 mln. JAV dolerių vertės monokristalinis aukso grynuolis

JAV ekspertai patvirtino, kad nuotraukoje pavaizduotas objektas yra didžiausias pasaulyje aukso monokristalas. Jo vertė – 1,5 mln. JAV dolerių.
Aukso monokristalai
Aukso monokristalai / Youtube nuotr.

Rekordinio dydžio gryno aukso gabalas rastas Venesueloje. Nacionalinės Los Alamos laboratorijos (JAV) tyrėjai neutroniniu skeneriu ištyrė 217,78 g svorio grynuolio vidų. To pageidavo grynuolio savininkas – jis norėjo įrodyti, kad aukso luistas iš tiesų vertas tokios sumos. Mokslininkams tai buvo neeilinė proga patyrinėti tokį egzempliorių. Dydžiu jis beveik prilygsta golfo kamuoliukui.

JAV gyvenantis grynuolio savininkas paprašė geologo Johno Rakovano ištirti keturių skirtingų mėginių kristalinę sudėtį. Visi jie prieš keletą dešimtmečių buvo rasti Venesueloje. Įrodžius, kad tai – kristalai, tapo aišku, kad jie galėjo susidaryti tik natūraliai, t.y., gamtoje. Tai tik didina grynuolių vertę.

„Tokio dydžio aukso grynuolių atominė struktūra dar niekad nebuvo ištyrinėta, – pripažino Majamio universiteto profesorius J. Rakovanas. – Mums pasitaikė unikali galimybė.“

Nacionalinės Los Alamos laboratorijos tyrėjai rekordinio dydžio mineralą tyrinėjo neutroninės difraktometrijos metodu. Skirtingai nei rentgeno spinduliai ar elektronai, neutronai į tiriamas medžiagas įsiskverbia giliau. Tyrimai atskleidė, kad trys iš keturių grynuolių buvo monokristalo aukso grynuoliai (angl. – single-crystal pieces of gold), kurie yra retesni nei polikristalų tipo aukso grynuolius (angl. – multiple-crystal type of gold).

Tačiau tyrėjus ir savininką labiausiai domino, ar šis golfo kamuoliuko dydžio grynuolis yra didžiausias trapezohedroninis aukso kristalas. 2006 m. aukcionas jį atmetė, nes buvo suabejota grynuolio autentiškumu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius