Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Rastas genetinis driežų uodegų atkūrimo receptas

Ar žmonės žingsniu arčiau galimybės atauginti stuburo nervus? Visai gali būti ir dėkoti už tai galėsime raudongurkliui anoliui.
Vikrusis driežas
Vikrusis driežas / Jono Augustausko nuotr.
Temos: 1 Driežas

Arizonos valstijos universiteto (ASU) komanda tyrė raudongurklius anolius (lot. Anolis carolinensis), kai šie atsiaugindavo uodegas, ir mokslininkai paskelbė atradę savotišką genetinį driežų atliekamų stebuklų „receptą“. Jų darbas publikuotas žurnale PLOS ONE.

„Naudodami naujos kartos technologijas visų regeneracijos metu išreiškiamų genų nuskaitymui, išsiaiškinome, kurių genų reikia driežo uodegos atauginimui,“ – pranešime spaudai dėstė tyrimo autorius Kenro Kusumi, ASU Gyvybės mokslų mokyklos profesorius ir Laisvųjų menų ir mokslų koledžo asocijuotasis dekanas.

Driežai yra artimiausi žmonėms gyvūnai, gebantys atsiauginti galūnes, paaiškino K. Kusumis, pažymėdamas, kad jo komanda rado daugiau nei 320 genų, regeneracijos metu įjungiamų specifiniuose uodegos regionuose.

„Sekant driežų regeneracijos receptą ir pajungiant tuos pačius genus žmonių ląstelėse, ateityje gali būti įmanoma atauginti naujas sausgysles, raumenis ar net stuburo nervus,“ – sakė K. Kusumis.

ASU komanda tikisi, kad jos darbas pramins takus naujiems stuburo nervų sužeidimų, gimimo defektų ir tokių ligų, kaip artritas, gydymo būdams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius