-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rusijos raketos startas baigėsi nesėkme, prarasti du palydovai

Į kosmosą du palydovus turėjusios iškelti Rusijos raketos nešėjos „Proton-M“ startas „baigėsi neplanuotai“, praneša „RIA Novosti“. Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“ žinias apie nesėkmę patvirtino, rašo lenta.ru.
Raketos „Proton-M“ startas
Raketos „Proton-M“ startas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirminiais duomenimis, dėl nesėkmės kaltas sugedęs raketos įsibėgėjimo blokas „Briz-M“. „Du jo įsijungimai buvo sėkmingi, o trečias taip ir neįvyko“, – pareiškė „RIA Novosti“ pašnekovas, dirbantis kosmoso pramonėje. Jis taip pat pridūrė, kad abu palydovus galima laikyti prarastais.

Raketa „Proton-M“ su dviem ryšių palydovais „Ekspress-MD2“ ir „Telkom-3“ iš Baikonūro kosmodromo pakilo pirmadienį 23.31  val. Maskvos (22.31 val. Lietuvos) laiku. Palydovai pagal skrydžio planą nuo raketos nešėjos orbitoje turėjo atsiskirti 8.44 ir 9.14 val. (9.44 ir 10.14 val. Lietuvos laiku).

Pagal vieną iš versijų, palydovai nuo raketos jau atsiskyrė avariniu režimu. Pagal kitą, kosminiai aparatai liko raketoje nešėjoje po to, kai trečią kartą neįsijungė įsibėgėjimo blokas. Rusijos kosmoso specialistai orbitoje aptiko įsibėgėjimo bloką ir neidentifikuotą objektą, kuris gali būti vienu iš palydovų, skelbia newsru.com.

Specialistų nuomone, net jei palydovai liko kosminiame aparate, po gedimo raketa nešėja vien manevriniais varikliais ir naudodama likusius degalus nebesugebės palydovų iškelti į numatytą orbitą, todėl juos galima laikyti prarastais. Nuostolis vertinamas maždaug 5–6 milijardais rublių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius