Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šalčiausia vieta Žemėje yra dar šaltesnė, nei manyta iki šiol

Mokslininkai jau žinojo, kad žemiausios temperatūros Žemėje išmatuotos Rytų Antarktidos ledynuose šalia Pietų ašigalio. Bet neseniai išsiaiškinta, kad temperatūros ten gali būti dar žemesnės už anksčiau išmatuotas.
Antarktidos ledas
Antarktidos ledas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

2013 metais, analizuojant palydovų duomenis, Rytų Antarktidos plokščiakalnyje tarp Argus kupolo ir Fuji kupolo buvo nustatytos išsibarsčiusios itin šalto oro kišenės — temperatūros čia nusileisdavo iki minus 93 laipsnių pagal Celsijų.

Tačiau nauja tų pačių duomenų analizė rodo, kad tinkamomis sąlygomis šios temperatūros gali nukristi iki beveik -100 °C, o tai ko gero žemiausia Žemėje galinti natūraliai susidaryti temperatūra, naujausiame savo darbe skelbia mokslininkai.

Ledu padengtoje Antarktidoje, tamsiaisiais žiemos mėnesiais vidutinė temperatūra būna apie -34,4  °C. Atlikdami naują tyrimą, mokslininkai analizavo duomenis, surinktus tarp 2004 ir 2016 metų liepos ir rugpjūčio. Temperatūros matuotos nedidelėse (~200 km²) Rytų Antarktidos įdubose šalia Pietų ašigalio, 3 800 metrų aukštyje virš jūros lygio, aukščiausioje ledo skydo dalyje. Naujos rekordinės temperatūros buvo plačiai pasklidusios, užfiksuotos 100 įdubų, išsibarsčiusių plačiame plokštikalnės regione, praneša tyrimo autoriai.

Per 2004‐2016 metų žiemas maždaug 100 vietų buvo stebimos minimalios, ~‐98°C paviršius temperatūros. Paviršiaus sniego temperatūros ir pažemėje esančio oro temperatūros gretimose oro stotyse palyginimas rodo, kad ~‐98°C paviršiaus temperatūrą galima vertinti kaip ~‐94±4 °C oro 2 metrų aukštyje temperatūrą. Poliarinės žiemos metu pasitaiko ilgi giedros ir silpnų vėjų periodai. Drauge tokios sąlygos gali sukelti tolesnį sniego paviršiaus vėsimą ir oro temperatūros kritimą, pažymima studijoje.

Ir 2013 metais, ir atlikdami dabartinę studiją, tyrėjai palydovu gautus paviršiaus temperatūros duomenis kalibravo su duomenimis, surinktais antžeminėse Antarktidos orų stebėjimų stotyse. Atlikdami naują analizę, tyrėjai šviežiai peržvelgė paviršiaus orų duomenis. Šį kartą jie atsižvelgė į atmosferos drėgmę, nes sausame ore sniegas sparčiau atiduoda šilumą, pranešime rašė studijos autorius Tedas Scambosas, Kolorado Boulderio unversiteto Nacionalinio sniego ir ledo duomenų centro (JAV) vyr. tyrėjas.

Atlikę tokį atnaujinimą, jie iš naujo sukalibravo palydovo duomenis ir gavo tikslesnius kaulus persmelkiančio šalčio tose kišenėse netoli Pietų ašigalio rodmenis. Tie patys taškai, anksčiau nustatyti kaip šalčiausios vietos Žemėje, savo titulo neprarado, o dar labiau jį įtvirtino — maždaug 5 °C, rašoma tyrimo ataskaitoje.

Naujoji rekordiškai žema temperatūra tikriausiai yra žemiausia, kokia tik gali būti Žemėje. Kad temperatūra nusileistų taip žemai, kelias dienas turi būti ekstremaliai šalta ir sausa, paaiškino T.Scambosas.

„Yra riba, kiek gali trukti tokios sąlygos, kad temperatūra galėtų nusileisti taip žemai, bei riba, apibrėžianti, kiek šilumos gali pasišalinti per atmosferą, nes tam, kad tokioje žemoje temperatūroje šiluma galėtų pasišalinti iš paviršiaus, atmosferoje vandens turi praktiškai nebūti,“ sakė jis.

Tyrimo rezultatai publikuoti „Geophysical Research Letters“ žurnale.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius