-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šaltojo karo metu vykdyti atominių bombų bandymai neuromokslininkams pasitarnavo atliekant smegenų tyrimą

Žmogaus smegenyse kasdien susiformuoja vis nauji neuronai – neurologus jau kuris laikas domina ne tik pats atsinaujinimo procesas, bet ir naujai atsirandančių nervinių ląstelių kiekis. Tai neseniai nustatyti iš dalies pabandė tarptautinė tyrėjų komanda, o jiems pasitarnavo Šaltojo karo metu vykdyti atominių bombų bandymai, rašoma „Chemical and Engineering News“.
Mėlynai paryškinta žmogaus smegeų dalis - hipokampas
Mėlynai paryškinta žmogaus smegeų dalis - hipokampas / „Wikimedia Commons“

Didžiausia dalis žmogaus nervinių ląstelių susiformuoja vaisiaus brendimo moters įsčiose metu. Tačiau naujausio tyrimo duomenys parodė, kad tai vyksta ir suaugusio žmogaus organizme. Mokslininkai nustatė, kad per dieną hipokampe, smegenų dalyje, atsakingoje už atminties ir mokymosi funkcijas, kas dieną atsiranda 1,4 tūkst. naujų neuronų. Tai kur kas didesnis skaičius nei manyta ankščiau.

Šį faktą išsiaiškino Karolinskos instituto (Švedija) molekulinės biologijos mokslininkas Jonas Frisénas kartu su kolegomis. Tyrėjų komanda atliko radiometrinius žmogaus DNR datavimo tyrimus, kurie dažniausiai yra naudojami siekiant nustatyti įvairių archeologinių radinių amžių.

Šaltojo karo metu, nuo 1955 iki 1963 metų, buvo atlikinėjami antžeminiai atominių bombų bandymai, dėl kurių Žemės atmosferoje itin padidėjo radioaktyvaus anglies-14 izotopo koncentracija. Šiuo laikotarpiu gyvenusių žmonių naujai besiformuojančios ląstelės inkorporavo radioaktyvųjį izotopą į DNR.

J.Frisénas ir jo komanda kūrybingai pasinaudojo šiuo faktu ir masės spektroskopiniu tyrimu suskaičiavo anglies-14 atomų skaičių DNR molekulėse, gautose 55 žmonėms atlikus smegenų autopsiją.

Gautus anglies tyrimo rezultatus mokslininkai palygino su dabartiniu anglies-14 izotopo lygiu atmosferoje tam, kad nustatytų tirtų asmenų hipokampe esančių neuronų amžių. Pasitelkę kompiuterinį duomenų modeliavimą tyrėjai išsiaiškino, kad apie 35% šių neuronų buvo atsinaujinę.

Neurogenezę, arba naujų neuronų susidarymo procesą, suaugusio žmogaus smegenyse mokslininkai tyrinėjo ir ankščiau – pirmieji darbai šia tema paskelbti prieš dešimtmetį. Tačiau iki šiol procesas niekada nebuvo analizuojamas kiekybiškai, o visi galimi naujai besiformuojančių ląstelių skaičiai buvo tik numanomi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius