Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sensacingas pasiekimas – mokslininkai teigia, kad jau visai greitai žmonės galės atsiauginti prarastus dantis

Nuolatinių dantų praradimas yra traumuojantis įvykis, tačiau su tuo reikia susitaikyti. Žmogus ne ryklys ir mūsų dantys neatauga, todėl turi būti keičiami technologinėmis priemonėmis. O gal tai galima pakeisti? Japonijos mokslininkai kuria gydymą, kuris leis atsiauginti prarastus dantis.
Burnos higiena
Burnos higiena / 123RF.com nuotr.

Kioto ir Fukujaus universitetų mokslininkai sukūrė naujovišką antikūnų gydymą, kuris paskatina kūną auginti naujus dantis. Mokslininkai teigia, kad pirmieji bandymai yra daug žadantys. Jei eksperimentai ir toliau teiks tokius gerus rezultatus, ateityje turėsime patikimą būdą atgauti prarastus dantis.

Tačiau kol kas prieš mokslininkų akis – ilgas kelias. Dantų augimą kontroliuoja labai svarbūs genai, kurie turi įtakos ir kitoms kūno funkcijoms. Kai tik mokslininkai pradėjo kurti šį naują gydymą, jie pastebėjo, kad jų laboratorinės pelės gimsta su defektais. Tai, žinoma, būtų nepriimtina, tačiau šias terapijos raukšles mokslininkai jau išlygino.

Po daugybės eksperimentų mokslininkai pagaliau surado tinkamiausią taikinį naujam gydymui. Užblokavus geną USAG-1 suaktyvėjo kaulų morfogenezės baltymas, kuris kontroliuoja dantų augimą. Tai leido suaugusioms pelėms užsiauginti naujus dantis. Eksperimentas taip pat buvo sėkmingas ir su šeškais, o tai yra labai svarbu, nes jų dantys yra šiek tiek artimesni žmonėms nei pelių.

Aišku, mokslininkai nori po mažą žingsnelį artėti prie žmonių. Kiti eksperimentai bus atliekami su kiaulėmis ir šunimis. Tikimasi, kad jie bus sėkmingi, tačiau ir paskui iš karto nebus pereinama prie bandymų su žmonėmis. Mokslininkai mano, kad jų sukurtas gydymas antikūnais yra efektyvus, tačiau dar reikės įsitikinti, kad jis yra visiškai saugus.

Bet kuriuo atveju, panašu, kad ateityje žmonės galės atsiauginti prarastus dantis. Ir tam nereikės sudėtingų chirurginių procedūrų – ši terapija yra pagrįsta vaistais. Tai stipriai padės milijonams pasaulio žmonių, kurių gyvenimo kokybė kenčia dėl dantų trūkumo. Šio tikslo siekia ir JAV bei Kinijos mokslininkai, todėl galime tikėtis, kad jis bus pasiektas per artimiausią dešimtmetį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius