Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šuniškų akyčių evoliucinė paskirtis – tirpinti žmonių širdis

Jeigu auginate šunį, tikriausiai esate buvę situacijoje, kuomet šuo, ko nors labai norėdamas, nutaiso tokį snukutį, kad net ir akmeninė širdis suminkštėja ir ranka pati nuo stalo paima ir atiduoda patį gardžiausią vištienos ar kito skanėsto gabalėlį.
Povilo Butkevičiaus „Šunų darželis“
Povilo Butkevičiaus „Šunų darželis“ / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Ogi, pasirodo, mūsų reakcija į tokį ilgesingą ir meilų šuns snukutį gali būti kaip tik ta priežastis, dėl kurios šunys sugeba taip atrodyti. Naujausias tyrimas parodė, kad snukio raumenys, dalyvaujantys sukuriant tokią išraišką, būdingi tik šunims, bet ne vilkams. Vadinasi, yra nemenka tikimybė, jog mūsų geriausiems draugams tie raumenys išsivystė specialiai tam, kad galėtų įtaigiau bendrauti su žmonėmis.

123RF.com nuotr./Šuo
123RF.com nuotr./Šuo

„Mūsų atradimai rodo, kad šunų antakių išraiškingumas galėjo išsivystyti reaguojant į pasąmoningą žmonių reakciją, kuri lėmė ir atranką šunų rūšies jaukinimosi metu. Kai šunys nutaiso tokį snukutį, žmonėms savaime kyla stiprus noras jais pasirūpinti. Tokiu būdu šunys, dažniau pakeliantys savo antakius, įgyja evoliucinį pranašumą prieš kitus šunis ir sustiprina „šuniuko akyčių“ genetinę savybę ateities kartose“, – sakė Portsmuto universiteto (JAV) elgsenos psichologė Juliane Kaminski.

123rf.com nuotr./Pitbulis
123rf.com nuotr./Pitbulis

Anksčiau ta pati psichologė su kolegomis buvo pademonstravusi, kad šunys snukio išraiškas iš tiesų naudoja kaip komunikacijos su žmonėmis priemonę – ji tyrė, kaip keičiasi šunų išraiška tuo metu, kai žmogus į juos žiūri ir kai nusisuka. Paaiškėjo, kad prašanti, ilgesinga išraiška šuns veidą dažniau nušviečia tada, kai žmogus būna į juos atsisukęs.

123RF.com nuotr./Liūdnas šuo
123RF.com nuotr./Liūdnas šuo

Naujausiame tyrime mokslininkai ėmėsi šio to naujo: jie lygino prijaukintų šunų (Canis familiaris) ir laukinių vilkų (Canis lupus) elgseną bei atliko abiejų rūšių snukių anatomijos lyginamąją analizę.

Kadangi manoma, jog šiuolaikiniai šunys ir vilkai yra išsivystę iš bendro protėvio, toks anatominis palyginimas gali atskleisti, kaip 33 tūkst. metų gyvenimo greta žmogaus pakeitė šunis.

123rf.com nuotr./Šuo
123rf.com nuotr./Šuo

Anatomijos lyginimo pagrindu tapo keturi vilkai ir šeši šunys.

„Norėdami nustatyti, ar šis antakių judinimas yra evoliucijos pasekmė, palyginome šių dviejų rūšių snukio anatomiją ir elgseną bei nustatėme, kad raumenys, leidžiantys šunims pakelti antakius, vilkų anatomijoje nėra išsivystę ir yra tik nereguliarių, netvarkingų raumenų skaidulų rinkinys. Antakio vidurinę dalį pakeliantis judesys yra valdomas raumens, kuris nėra įprastas artimiausiam šuns giminaičiui – vilkui“, – sakė Diukvesno universiteto (JAV) anatomė Anne Burrows.

Tiriant dar du vilkus ir kitus šešis šunis mokslininkai stebėjo, kaip gyvūnų snukių išraiškos keičiasi greta esant žmonėms.

„Taip pat tyrėme šunų ir vilkų elgseną. Dvi minutes būdami greta žmogaus šunys dažniau ir stipriau už vilkus pakeldavo vidurinę antakio pusę“, – teigė J.Kaminski.

Raumenų anatomijos genetinė evoliucija paprastai būna labai lėta, tad žinant, jog šunims snukio išraiška išsivystė vos per kelis tūkstantmečius, galime teigti, jog permaina buvo labai staigi ir stipri. Mat išraiškingas snukis šunims suteikė svarbų evoliucinį pranašumą.

„Dėl šio judesio šuns akys atrodo didesnės, jie atrodo vaikiškesni. Be to, taip gali būti atkartojama liūdinčio žmogaus veido išraiška. O mūsų atradimas rodo, kiek šunų snukio išraiška svarbi patraukiant mūsų dėmesį ir kiek daug galios snukio išraiška turi bendravime“, – sakė Portsmuto universiteto evoliucijos psichologė Bridget Waller.

Tyrimo rezultatus publikavo mokslo leidinys PNAS.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius