-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Smegenyse surastas gigantiškas neuronas

Naujai atrastas neuronas priklauso neuronų grupei, vadinamai „erškėčių vainiku”. Visi šiai grupei priklausantys neuronai yra nepaprastai ilgi, ir susiformuoja iš plono smegenų pilkosios medžiagos ląstelių sluoksnio, vadinamo užtvara (claustrum).
Gigantiškas neuronas pelės smegenyse
Gigantiškas neuronas pelės smegenyse / Alleno smegenų tyrimų instituto nuotr.

Kol kas šis atradimas patvirtintas tik su pelėmis, tačiau beveik neabejojama, kad ši struktūra žmonių smegenyse taip pat egzistuoja.

Mokslininkų komanda iš Alleno smegenų tyrimų instituto Sietle (JAV) paaiškino kaip buvo atlikti tyrimai:

Pirmiausia, griežinėliais buvo supjaustytos smegenys. Tada į kiekvieną atskirą neuroną buvo sušvirkšta specialių fluorescuojančių dažų. Iš viso buvo padaryta 10 000 didelės raiškos nuotraukų, o vėliau jos apjungtos ir sukurtas 3D modelis.

Pastarasis atskleidė, kad neuronai sudarantys „erškėčių vainiką” jungiasi išvien su smegenų sritimis kontroliuojančiomis sensorinės informacijos apdorojimą.

Kadangi tai labai nauja ir ypač mažai ištyrinėta sritis, tai ir mokslininkų išvados labai preliminarios. Žinoma, kad smegenų užtvara yra viena iš tankiausią ryšių tinklą turinti sritis smegenyse, tad manoma, kad iš jų besidriekiantys neuronai veikia kaip informacijos greitkeliai.

Instituto direktorius Christofas Kochas, pats vadovavęs šiam tyrimui, šiuos neuronus ir jų jungties vietą pavadino smegenų „Didžiąją centrine stotimi”.

Ankstesni tyrimai su beždžionių smegenų užtvara parodė, kad dalis jos reaguoja į vizualinius dirgiklius, kai kitos dalys, tuo tarpu – į garsus. Tačiau nė viena sritis nereaguoja į abiejų rūšių dirgiklius tuo pat metu. Tai reiškia, kad užtvara neturi jokio vieno aiškiai apibrėžto vaidmens.

Be to yra žinoma, kad užtvaros sritis stimuliuojama elektra lemia staigų sąmonės praradimą.

Pastaruoju metu kaip tik ir buvo pradėta manyti, kad ši sritis tampriai susijusi su sąmone ir gali būti raktas atskleidžiantis jos paslaptis. Tikimasi, kad sekantys tyrimai leis sužinoti daugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius