Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sukurta pirma kontracepcijos priemonė vyrams: po injekcijos į kapšelį efektyvi 13 metų

Indijos medicininių tyrimų taryba (ICMR) sėkmingai užbaigė pirmosios injekuojamos kontraceptinės priemonės vyrams klinikinius bandymus – dabar laukiama, kol ją palaimins Indijos vaistų administracija, rašo medium.com.
Švirkštas
Švirkštas / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Jeigu viskas vystysis pagal planą, šio kontraceptiko gamyba bus pradėta per 6–7 artimiausius mėnesius.

„Produktas yra parengtas, belieka sulaukti vaistų kontrolės institucijos patvirtinimo. Klinikiniai tyrimai baigti, įskaitant ilgalaikius 3 fazės klinikinius tyrimus, kuriuose dalyvavo 303 kandidatai. Pasiektas 97,3 proc. efektyvumo lygis be jokių pranešimų apie nepageidaujamus poveikius. Šį produktą galima užtikrintai vadinti pirmuoju pasaulyje kontraceptiku vyrams“, – skelbia ICMR vyriausiasis mokslininkas, vadovavęs klinikiniams tyrimams.

Šis produktas, vadinamas grįžtamu valdomu spermos inhibitoriumi (RISUG, reversible inhibition of sperm under guidance), pagal dokumentaciją turėtų būti efektyvus iki 13 metų ir veikia kaip chirurginės vazektomijos alternatyva.

Pritaikius vietinę anesteziją šis polimerinis preparatas būna sušvirkščiamas tiesiai į vas deferens – su sėklidėmis sujungtus kanalėlius, kuriais sperma transportuojama į penį.

Nors tiesioginės injekcijos į kapšelį idėja gali neatrodyti kaip labai patraukli procedūra, tyrėjai tikisi, kad ilgainiui RISUG taps už vazektomiją populiaresniu kontracepcijos metodu.

Indijos mokslininkai RISUG technologijas vysto dar nuo praėjusio amžiaus aštunto dešimtmečio. Nors dar ankstyvieji klinikiniai tyrimai parodė, kad toks kontraceptikas yra efektyvi ir prieinama apsaugos nuo apvaisinimo priemonė, mokslininkai susidūrė su daugybe kliūčių, kurios sulėtino jų atradimo pateikimą rinkai.

Indijoje ir kitose pasaulio valstybėse apie efektyvias kontracepcijos priemones vyrams kalbama jau ne vieną dešimtmetį, tačiau šio tikslo siekimas buvo sudėtingas. Bet galų gale artėjama prie sėkmingo finišo – ne viena mokslininkų grupė artėja prie savo projektų pabaigos ir lengvo, grįžtamo kontracepcijos vyrams būdo pasiūlymo.

Vienas iš perspektyvesnių projektų yra gelis, kuriuo vyrai turėtų kiekvieną rytą įsitrinti savo pečius. Šis gelis padidina hormono progesterono koncentraciją organizme, todėl kūnas pradeda manyti, kad jau gamina pakankamai spermatozoidų ir daugiau jų nebereikia – tokiu būdu sutrikdoma lytinių ląstelių gamyba.

„YouGov“ apklausa Jungtinėje Karalystėje šiais metais parodė, kad tokios kontracepcijos priemonės norėtų trečdalis vyrų. 25–49 m. amžiaus grupėje tokios apsisaugojimo nuo nėštumo priemonės norėjo net 40 proc. respondentų. Nors įvairiose kultūrose požiūris į tokios priemonės taikymą gali skirtis, tačiau akivaizdu, kad paklausos jai netrūks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius