-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Talentinga genų inžinierė keičia medicinos ateitį: jokių gėlyčių, tik grynas mokslas

Daugumą laboratorijų, skirtų moterų ligoms, puošia akivaizdūs moteriškumo simboliai: rožė, tulpė, smėlio laikrodžio siluetas. Tik ne tą, kuri priklauso Lindai Griffith.
Linda Griffith su kolege
Linda Griffith su kolege / „The New York Times“/Duncan Allison O'Boyle nuotr.

Biologinės inžinerijos pastate pasislėpusį MIT (Masačusetso technologijų institutas, angl. Massachusetts Institute of Technology) Ginekologijos tyrimų centrą žymi tik raudonos ir juodos raidės CGR, G suformuota iš išlenktos rodyklės, vaizduojančios inžinieriaus ranką.

„Mums reikėjo kažko, kas nebūtų vien rožinė ir gėlytės“, – sakė laboratorijos direktorė L.Griffith. – Norėjome, kad būtų akivaizdu – čia karaliauja mokslas.“

L.Griffith šią laboratoriją įkūrė 2009 metais, siekdama padėti mokslininkams tirti endometriozę – lėtinį sveikatos sutrikimą, kai audiniai, panašūs į tuos, kurie paprastai iškloja gimdos vidų, ima augti už jos ribų.

Ši liga kamuoja vieną iš dešimties moterų, taip pat transvyrus ir dvilytei klasifikacijai savęs nepriskiriančius asmenis, kuriems būna mėnesinės. Jos požymiai yra stiprus skausmas ir, kai kuriais atvejais, nevaisingumas.

Vis dėlto endometriozei koją kiša kategorizavimas: ji patenka į „moterų ligų“ (nesulaukiančių daug dėmesio), ligų, kurios nėra mirtinos (taigi – nesvarbios) ir menstruacijų problemų (neliečiama tema) bedugnę.

Tyrėjai dažnai vadina endometriozę „gerybine“, turėdami galvoje, kad šis sveikatos sutrikimas yra nevėžinis, tačiau taip darydami, L.Griffith įsitikinimu, jie sumenkina šios dažnos, skausmingos ligos sunkumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius