-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Už lietuvišką inovaciją, padėsiančią gydant vėžį – apdovanojimas ir solidi suma

Kovai su onkologinėmis ligoms pasitelktas dar vienas būdas – Lietuvos mokslininkai sukūrė inovaciją, padėsiančią ne tik sumažinti gydymo išlaidas, palengvinti vėžio gydymo procesą, bet ir užtikrinti geriausius rezultatus radioterapijoje. Onkologams skirtas produktas sulaukė tarptautinio įvertinimo „InnoStars 2019“ apdovanojimuose ir 25 tūkst. Eur finansavimą, rašoma pranešime spaudai.
Radioterapinis gydymas
Radioterapinis gydymas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Anot vykdančiosios direktorės, steigėjos dr. Neringos Šeperienės, įvertinimą atnešęs produktas – „BrachyDOSE“ yra kelerių metų darbo rezultatas. Idėja vystyti būtent šią inovaciją, anot jos, kilo gilinantis į medicinos fizikos mokslus ir su radioterapija dirbančių gydytojų kasdienius darbus, iškylančias problemas.

„Mūsų kurta kokybės kontrolės sistema skirta padėti tiksliau ir efektyviau atlikti radioterapijos procedūras. Gydymo metu tenkančios spinduliuotės dozės matavimo priemonė leis realiu laiku gauti dozės vertes, integruoti jas į gydymo planą bei palengvinti visą gydymo procesą pacientams, besigydantiems nuo vėžio. Nors pats prietaisas vėžio negydo, tačiau veiks kartu su gydymo planavimo programomis ligoninėse ir padės pasiekti geresnių gydymo rezultatų“, – sako N. Šeperienė.

Tikslesnis, personalizuotas gydymas, anot jos, leis ne tik sumažinti gydymo kaštus, bet ir gydymo proceso klaidų skaičių, todėl pacientai bus greičiau išrašomi iš ligoninės. Šiuo metu laboratorijoje yra atliekami prototipo bandymai, o nuo rugsėjo mėnesio planuojama pradėti ir bandymus klinikinėje aplinkoje.

Atranda talentus

Jau trečius metus vykusiuose „InnoStars“ apdovanojimuose nugalėtojai buvo atrinkti iš 116 aukštos kvalifikacijos dalyvių iš 13 šalių, dalyvaujančių Regioninės inovacijų sistemos (RIS) programoje. Tarp ekspertų komisijos atrinktų nugalėtojų buvo penki startuoliai iš Portugalijos, po du – iš Lenkijos, Vengrijos ir Latvijos, po vieną – iš Čekijos Respublikos, Lietuvos, Italijos ir Rumunijos. Šie penkiolika šiemet nugalėtojais tapusių startuolių pelnė 25 000 Eur finansavimą, mokymus, keturis mėnesius truksiančią individualią mentorių pagalbą ir galimybę dalyvauti dvejuose mokymuose Europoje.

„Rytų Europoje, Viduržemio jūros šalyse ir Portugalijoje ugdomi puikūs mokslo talentai. „InnoStars“ apdovanojimai šių šalių startuoliams suteikia lėšų, kurios leidžia dar geriau patikrinti jų siūlomus sveikatos sprendimus. Be to, jie suteikia žinių, kaip parengti verslo planą ir galimybę susipažinti su patyrusiais kitų Europos regionų mentoriais, galinčiais pasidalyti ryšiais ir patirtimi“, – sako dr. Nuno Viegas, „EIT Health InnoStars“ verslo kūrimo vadovas.

„EIT Health InnoStars“ taip pat organizuos apdovanojimų laimėtojams tris interviu su galimais klientais, investuotojais ir partneriais. Po keturių mėnesių programos bus atrinkti dešimt finalininkų, kurie lapkritį varžysis finalinėje „InnoStars“ apdovanojimų atrankoje dėl trijų pagrindinių prizų: papildomo 25 000, 15 000 arba 10 000 Eur finansavimo.

„Apie „InnoStars“ sužinojome per LSMU vykusią konferenciją. Nutarėme dalyvauti, nes ši programa skirta konkrečiai su medicinos produktais dirbančioms mažoms įmonėms, programos organizatoriai turi kompetencijas ir patirtį, kurios labai reikia pradėjus savarankišką projektą arba jau planuojant plėstis į užsienio rinkas. Taip pat, paskatino galimybė gautą finansavimą panaudoti produkto plėtrai ir mentorių konsultacijoms“, - pažymėjo N. Šeperienė.

Atveria galimybes Lietuvai

Regioninė inovacijų sistema (RIS) yra Europos programa, padedanti pažangą darantiems regionams kurti ir plėtoti inovacijas sveikatos priežiūros ir kitose srityse. Lietuva kartu su kitomis 12 RIS programai priklausančių Europos šalių gauna paramą, skirtą geriausiems naujiems talentams ir novatoriškiems medicinos produktams ar sprendimams komercializuoti, kad didėtų šalies inovacijų potencialas. Lietuvoje pagrindiniai centrai, kuriuose vykdoma visa vietinė veikla yra Lietuvos sveikatos mokslų universitetas ir Kauno technologijos universitetas.

„Tokiose prestižinėse Europos inovacijų programose kaip „InnoStars“ apdovanojimai sėkmingai dalyvauja vis daugiau startuolių iš RIS programos regionų. Šioje Europos dalyje egzistuoja įspūdingai daug talentų, turinčių reikiamų įgūdžių ir žinių sveikatos priežiūros inovacijoms kurti“, – pažymi Monika Toth, „EIT Health InnoStars“ RIS programos vadovė.

„InnoStars“ apdovanojimuose gali dalyvauti mažosios ir labai mažos įmonės, atžalinės įmonės ir startuoliai iš RIS šalių, kurie jau turi prototipą arba pradinį perspektyvų produktą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius