-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vaizdo įrašas pademonstravo stulbinantį infekcijų plitimo per prisilietimą mastą

Žinant, kaip dažnai tai buvo akcentuojama per įvairiausias žiniasklaidos priemones, šiandien teoriškai jau kiekvienas turėtume žinoti, kaip svarbu siekiant sustabdyti infekcijų plitimą yra plautis rankas ir laikytis geros higienos praktikos. Bet, kaip sako sena patarlė, geriau kartą pamatyti nei šimtą kartų išgirsti.
Fluorescuojantys dažai žymi vietas, kurios buvo paliestos galimo užkrato
Fluorescuojantys dažai žymi vietas, kurios buvo paliestos galimo užkrato / Stopkadras

Japonijos visuomeninis transliuotojas NHK ir pasiūlė „pamatyti“, kaip atrodo infekcijos plitimas per prisilietimą, rašo „Science Alert“. O jų sukurtas vaizdo įrašas labai sparčiai išplito internetu ir sulaukė daugybės peržiūrų.

NHK, bendradarbiaudami su infekcinių ligų ekspertais, dirbančiais Kavasakio Šv. Marijanos universiteto medicinos mokykloje, surengė bufeto stiliaus vakarienę dešimčiai žmonių. O vieno iš šio eksperimento dalyvių rankos buvo nudažytos fluorescuojančiais dažais, kurie turėjo atstoti „nusikosėjimą į delną“. Eksperimento dalyviai kartu vakarieniavo 30 minučių.

Ir galima neabejoti, kad įprastinį apšvietimą pakeitus ultravioletiniu jie pasijuto šiek tiek prasčiau – visi pamatė, kaip smarkiai išplito tas dažų lašelis.

Iš esmės šis eksperimentas parodė, kad į patalpą patekęs užsikrėtęs asmuo gali užteršti praktiškai viską. Dažų atsirado ant kiekvieno tyrimo dalyvio rankų ir ant trijų dalyvių veidų.

Eksperimento organizatoriai parodė, kad daugiausia kontaktinis užkratas plinta per maisto indų dangčius, bendro naudojimo įrankius, gėrimų indo rankeną. Ši paprasta demonstracija aiškiai parodo, kaip lengva perduoti viruso daleles vien liečiantis prie daiktų.

Pasaulio sveikatos organizacija be perstojo primena, kad būtina reguliariai plauti rankas su muilu ir visų rankų paviršių plovimas turi užtrukti ne mažiau nei 20 sekundžių, neliesti savo veido, akių ir nosies, viešose vietose stengtis išlaikyti ne mažesnį nei metro atstumą iki kitų žmonių – tai yra efektyviausios priemonės apsisaugoti nuo užsikrėtimo COVID-19 sukeliančiu virusu.

VIDEO: Black Light Experiment Shows How Quickly COVID-19 Can Spread | NowThis

NHK kartu su ekspertais atliko ir antrą eksperimentą, kuriame daug daugiau dėmesio buvo skirta vakarienės dalyvių ir bufeto aplinkos higienai: patiekalai buvo pastatyti vienas toliau nuo kito, žnyplės maistui įsidėti buvo dažnai keičiamos švariomis, eksperimento dalyviai buvo raginami dažnai plautis rankas. Po šio eksperimento ultravioletinėje šviesoje švytėjo tik vienas žmogus – tas pats, kuris buvo „infekcijos skleidėjas“.

Viena iš akivaizdžių šio eksperimento pamokų – kad artimiausiu metu reikėtų vengti maitinimosi bufeto tipo maitinimo vietose. O kita – parodymas, kad gali vienas kitą priliesti net ir nedarydami to tiesiogiai, todėl būtina labai kruopščiai laikytis asmeninės higienos reikalavimų – šiais laikais tai yra tiesiog gyvybiškai svarbu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius