-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vakcina nuo COVID-19 gali pražudyti pusę milijono... ryklių

COVID-19 vakcina, dabar intensyviai kuriama net keliose dešimtyse laboratorijų, turėtų išlaisvinti pasaulį nuo šios pandemijos gniaužtų. Tačiau, kaip perspėja viena nevyriausybinė organizacija, ji taip pat gali pražudyti ir pusę milijono ryklių. Tik kaip šie du dalykai susiję?
Didysis baltasis ryklys
Didysis baltasis ryklys / „Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr.

Juos sieja skvalenas – organinis junginys, komerciškai gaunamas išskiriant iš ryklių kepenų riebalų. Jis naudojamas kosmetikos gamybai, nes gali drėkinti ir apsaugoti odą. Tiesą sakant, pasak nevyriausybinės ryklių apsaugos organizacijos „Shark Allies“, 2,7 milijonai ryklių kasmet yra nužudomi būtent dėl kosmetikos gamybai reikalingo skvaleno. Daugybė gražiomis rinkodarinėmis nesąmonėmis papuoštų odos produktų naudoja tą patį ryklių skvaleną su keliais nereikšmingais priedais.

Tačiau skvalenas reikalingas ne tik kosmetikai – jis naudojamas ir skiepų gamyboje. Pats savaime jis nuo nieko nesaugo. Skvalenas tiesiog stimuliuoja imuninę sistemą, pagerindamas vakcinų efektyvumą. Pasaulio Sveikatos Organizacija skaičiuoja, kad 1997-2008 metais skvalenas buvo naudojamas 22 milijonuose gripo vakcinos dozių.

O dabar skvalenas gali būti naudojamas ir COVID-19 vakcinose. Nors ši medžiaga sutinkama ir kituose gyvuose organizmuose (žmogaus odoje, kai kurių paukščių skrandžiuose), komerciškai jis išgaunamas tik iš sužvejotų ryklių. Tai – prastos naujienos aštriadančiams vandenynų gyventojams, kurių populiacija jau ir taip sparčiai mažėja.

„Shark Allies“ ragina ieškoti alternatyvių skvaleno šaltinių. Anksčiau ar vėliau pasikliovimas mažėjančiais ryklių ištekliais atsisuks prieš mus pačius. Sintetinių ar augalinės kilmės skvaleno alternatyvų jau yra. Tiesą sakant, skaičiuojama, kad tik 5 iš dabar kuriamų ar testuojamų 193 COVID-19 vakcinų kandidatų naudoja skvaleną. Tačiau „Shark Allies“ teigia, kad tokios vakcinos pasirinkimas gali būti pražūtingas keliems šimtams tūkstančių ir taip nykstančių ryklių.

Rykliai žūva ne tik dėl kosmetikos ir vaistų. Jie taip pat gaudomi maistui ir dažnai atsitiktinai pakliūva į žvejų tinklus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius