Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienam galingiausių kompiuterių pasaulyje reikia 40 minučių, kad apdorotų sekundę žmogaus smegenų veiklos

Vienas galingiausių kompiuterių pasaulyje tiksliai išmatavo darbą, kurį atlieka žmogaus smegenys per vieną sekundę. Mokslininkai sako, kad tai yra pati aiškiausia smegenų veiklos simuliacija iki šiol, rašo www.itportal.com.
Smegenys
Smegenys / Fotolia nuotr.

Japonijos mokslininkai imitavo vieną procentą neuronų tinklo smegenyse naudodami ketvirtą pagal galingumą pasaulyje K superkompiuterį.

705 024 procesorius ir 1,4 mln. GB RAM atminties turintis K kompiuteris užtruko 40 minučių, kad modeliuotų duomenis. Projekte buvo siekiama išmėginti superkompiuterio galimybes ir įvertinti smegenų simuliavimo ribas.

Prie šio projekto dirbo Japonijos mokslininkų grupė RIKEN ir Vokietijos Forschungszentrum Jülich centras ir naudojo Neural Simulation Technology įrankį, atkartodami 1,73 mln. nervinių ląstelių ir 10,4 trln. sinapsių turintį tinklą.

„Petaskaliniai kompiuteriai, kaip K kompiuteris, šiandieną gali simuliuoti vieną procentą žmogaus smegenų veiklos. Tikėtina, kad visų smegenų simuliacija individualių nervų ląstelių ir jos sinapsių lygiu bus įmanoma po dešimties metų eksaskalinių (angl. exascale) komiuterių“, – sakė veinas iš mokslininkų Markusas Diesmannas.

Eksaskaliniai kompiuteriai per sekundę galėtų atlikti tiek operacijų, kiek atlieka žmogaus smegenys. Tiesa,specialistai sako, kad eksaskalinių kompiuterių teks dar luktelėti ir kad juos išvysime ne anksčiau nei 2020 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius